Обратно в училище – инициатива на Езиковата гимназия в Плевен

13.10.2019 15:37

Традиция е бивши ученици на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици в град Плевен да се връщат отново в училището, което ги е изградило като достойни хора и добри професионалисти, за да споделят опит и добри практики с настоящите ученици.                                                                                                                                       Вилиана Илиева, бивша ученичка на ПГПЧЕ – гр.Плевен, завършила клас с профил немски език и английски език с преподаватели Румяна Стаменова и Грета Димова, разказа за следването, за живота и интересни събития и преживявания в университета в Германия пред ученици от IХд клас, на които преподават същите две учителки.

След завършването на XII клас в ПГПЧЕ, Вилиана подава документите си за кандидатстване за специалност право в Европейски университет Виадрина във Франкфурт на Одер, Германия. Тази година тя завърши успешно следването си и във връзка с това посъветва учениците да учат своевременно за изпитите въпреки началните трудности и някои езикови проблеми, свързани с понятия, характерни за специалността. Според нея следването в държава като Германия предлага много предимства и възможности, които биха били нови и интересни за учениците и бъдещите студенти – от това да пътуваш със студентската си карта в провинциите на Германия до ходенето на мероприятия, организирани от студентските комисии. Лекциите, които професорите изнасят, са интересни и някои от казусите, които студентите трябва да разрешат на изпитите, са истински случаи. В университета студентите могат да кандидатстват за работа в катедрите на професорите и да натрупат опит в научното изследване, да организират и участват в мероприятия като летни училища и конференции.

Учениците задаваха въпроси относно кандидатстването с немски език и оформянето на необходимите документи, както и за първите стъпки в новата среда. Вилиана сподели, че новото начало не е било лесно, но е имало много нови запознанства, емоции и преживявания, от които не е оставало време за носталгия и тъга. Тя разказа и за много програми в университетите, които насърчават развитието на ключови компетентности, като представяне пред публика, реторика, мениджмънт на време и работа в екип. Участието й в такива проекти не й е било чуждо, защото още в ПГПЧЕ тя е била дейна и е участвала многократно, което се оказва ценно за бързото й приспособяване и активност, за да научи много нови неща, полезни както за следването й, за работата, за ежедневието и за придобиване на нови ценни контакти.

Вилиана Илиева сподели, че се радва на възможността да въведе учениците в студентския живот и да им покаже, че е предимство да знаеш  чужди езици, в случая немски език. Посъветва ги да четат немски вестници и списания, да гледат новини на немски език, за да са информирани относно актуалните събития в Германия.

Учениците и бившата възпитаничка ще останат в контакт и те винаги ще могат да се обръщат към нея, когато имат въпроси.

Румяна Стаменова и Грета Димова смятат предаването на знания и опит за обогатяващо и мотивиращо за учениците и полезно за завършилите, тъй като по този начин те рефлектират преживяното и придобития опит. По тази причина те ще продължат да подкрепят организирането на такива информативни мероприятия и са щастливи, че чуждите езици, които преподават, отварят много врати за възпитаниците на гимназията.

Информация и снимки: ПГПЧЕ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: