Георг Спартански в Къртожабене: Не е правилно селата с под 350 жители да не избират свой кмет

13.10.2019 17:04

„Още преди много години е казано, че думите отлитат, а писаното остава. Затова се радвам, че имам възможността да присъствам на представянето на подобна хубава книга“. Това каза при представянето на книгата „Село Къртожабене – минало, настояще, бъдеще“ независимият кандидат за кмет на Община Плевен Георг Спартански. Премиерата на книгата с автор Сладина Иванова премина при голям интерес, като гостите на събитието имаха възможността да се запознаят с различни факти от дългата история на селото.


Георг Спартански изрази убеждението си, че книгата ще бъде полезно четиво, като заяви, че лично той ще купи екземпляр от нея за плевенската Библиотека. Има изследователи и хора, които се интересуват от историята на нашия край, за които тази книга ще бъде едно безценно помагало, посочи Спартански. Той отбеляза, че е хубаво книгата да бъде прочетена и от децата и внуците на хората от селото, за да знаят откъде са бабите и дядовците им, защото Къртожабене определено е село с история. Георг Спартански благодари за поканата да бъде гост на премиерата на „Село Къртожабене – минало, настояще, бъдеще“ и поздрави за усилията нейния автор Сладина Иванова. Защото за жалост в днешно време хората рядко сядат да пишат книги и аз се радвам, че нейната идея е намерила реализация, подчерта кандидатът за кмет на Община Плевен.

Пред жителите на Къртожабене Георг Спартански коментира и темата за това, че те и живущите в още 6 села в община Плевен няма да избират селски кмет, тъй като населените места са с по-малко от 350 жители. „За мен това не е правилно, щом в дадено село живеят 50, 100 или 200 човека, тоест има местна общност, нека тя да бъде оставена да се самоуправлява.

Не е редно общинският кмет да назначава. Излиза, че той е едва ли не някакъв цар, който определя кой да бъде местният везир. И в крайна сметка винаги има сърдити. Защото колкото и добре да познаваш едно село, едва ли можеш да го познаваш по-добре от хората, които са се родили в него и живеят там.
Затова, ако след изборите съм в позиция да решавам този въпрос, още в първите дни след полагането на клетва в тези седем населени места трябва да се проведат избори от техните жители – не според правилата на Изборния кодекс, а чрез свикването на общо събрание, на което всеки да може да даде своя глас, след което кметът на общината да се съобрази с волята на хората. Мисля, че така е най-честно и коректно. Ако говорим за демокрация, мисля, че това е демокрацията – хората да си избират кой да ги управлява. Без значение дали в едно село има 349 или 351 жители“, категоричен бе Георг Спартански.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: