Ценно дарение получи плевенският Архив навръх празника си (галерия)

10.10.2019 16:00

С ден на отворените врати отбеляза и тази година професионалния си празник – 10 октомври, Държавен архив – Плевен. По този повод гости там бяха ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в нашия град, както и един от новите дарители на документи – Юлия Николова, правнучка на учителя Георги Ганов. Началникът на плевенския Архив Маринела Йорданова сподели, че за първи път през 1995 г. в Архива са предадени на държавно съхранение документи на Георги Ганов Димитров от неговия внук Никола Веселинов Попов. Регистриран е Фонд № 590К с документи за периода 1873, 1897 – 1940 и 1981 г. Впоследствие, неговата правнучка открива още интересни документи, като решава, че те също трябва да постъпят на държавно съхранение, за което ние сме безкрайно благодарни и приятно изненадани, сподели Йорданова.

Георги Ганов е роден в Плевен през 1867 г. в занаятчийско семейство, където завършва и средното си образование. 43 години работи като учител в Плевен. За неговата 30-годишна учителска дейност е награден от Министерство на народното просвещение с народен орден „Кавалерски кръст за гражданска заслуга” V степен.

В празничния за плевенските архивисти 10 октомври правнучката Юлия дари на Архива още много снимки от живота и дейността на дядо й Георги. Сред тях са снимки на Георги Ганов с негови ученици, както и с други изпълнители от църковния хор при храм „Свети Николай“, в който той е пял, фотоси на ученици, подарени в знак на благодарност на техния учител, поздравителни писма по повод негови юбилеи, картички. Особен интерес представлява и снимка от 1886-1887 г. на бъдещата съпруга на Георги Ганов заедно с други млади момичета по време на педагогически курс в Шумен. Любопитното е, че преподавателите им, които също са на фотоса, са младите Димитър и Вела Благоеви.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: