В Плевен откриват изложба по повод 120 години от рождението на Михаил Попов и Панчо Владигеров

09.10.2019 7:40

Днес, 9 октомври, от 13:30 ч. Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще представи изложба, посветена на 120 години от рождението на две имена, достигнали върховете на българската музикална сцена – плевенския оперен бас Михаил Попов и знаменития композитор Панчо Владигеров.

Михаил Попов –нашият знаменит съгражданин е роден на 21-ви септември 1899 г. Той е първият български бас от световна класа и един от големите вокални педагози в България. За повече от 40 години на сцената Михаил Попов се превъплъщава в близо 60 различни роли – драматични и комедийни от българския, славянския и западния репертоар. Отдава живота и таланта си изцяло на родната сцена.

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих. Той е представител на така нареченото “второ поколение” български композитори. Един от основателите на Дружеството на българските компонисти “Съвременна музика” (1933 г.). Основоположник на редица жанрове в българската музика и на българската композиционно-педагогическа школа, възпитала цяло поколение млади композитори.
Като признание за огромната му роля за развитието на българската музикална култура, Владигеров е удостоен с всички най-високи държавни отличия.

Настоящата изложба ще представи музикални произведения на двамата творци, нотни издания, плочи, книги и статии за тях. Ще бъдат показани снимки от живота и творчеството на Михаил Попов и Панчо Владигеров, както и отзиви от музикални и културни дейци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: