Веселин Плачков: Кандидатите на АБВ стоят зад думите и обещанията си!

04.10.2019 14:47

Актьорът Веселин Плачков е под номер 2 в листата с кандидати за общински съветници на ПП АБВ в Плевен. Станал популярен с ролята си на Апостола от филма „Дякон Левски”, както и с многобройните си превъплъщения на театралната сцена, сега Веселин Плачков е решил да бъде част от управлението на Плевен и със своите идеи и хъс за работа да допринесе за развитието на града и общината.

„Влизам в листата на АБВ първо, защото те ме поканиха и второ, защото кандидатурата на Цветан Антов за кмет на Плевен ми хареса и на предните местни избори, както и сега. Освен това разговорът с мен беше проведен лично от лидера на АБВ Румен Петков. Работил съм в плевенския Театър 13 години и знам, че каквито и проблеми да имаше там, се решаваха с негова помощ. Затова всеки, който е обърнат към културата и образованието, към спорта, и не е изгубил човешкия си облик за толкова години като г-н Румен Петков, може да има съдействие от моя страна. Аз уважавам личности, каквито има в листата на АБВ”. Така мотивира кандидатурата си за общински съветник Веселин Плачков.

Според него Цветан Антов трябва да бъде кмет на Плевен, тъй като около себе си той привлича личности, които ще работят заедно. „Спомням си на предишните избори имаше диспут между кандидатите за кметове и бе зададен въпрос как кметът ще привлече инвеститори в Плевен. Единственият адекватен отговор тогава дойде именно от Цветан Антов – „кметът не привлича инвеститори, а във взаимодействие с други органи на управлението може да направи така, че инвестициите да бъдат в Плевен”, казва Веселин Плачков.

Своята роля в бъдещия Общински съвет на Плевен, ако стане част от него, Плачков вижда в областта на културата и образованието. И си спомня как още през 2003 г. когато постъпва на работа в ДКТ „Иван Радоев” – Плевен, заедно с Аня Михова, директор на РБ „Христо Смиренски” – Плевен, създава театрален кръжок за деца, безплатен.

„Още в началото обясних на децата, че не всички ще станат актьори, но искам да възпитам у тях нуждата да ходят на театър. Кръжокът бе така, както са ни учили нас в НАТФИЗ – прочитаме произведение, избираме текст и след това правим малки театрални форми. През другото време аз им разказвах за театралната естетика, как се ходи на театър и т.н. Библиотеката им даде безплатни читателски карти и стана така, че ако децата имаха за задача произведение от Валери Петров, то изчитаха всичко от Валери Петров в библиотеката и си избираха текст. Същото стана с Радичков, Шекспир и други автори. Отзивите на родителите тогава бяха, че децата им искат да ходят на театър, четат през седмицата и събота и неделя ходят на кръжок”, разказва кандидатът за общински съветник от АБВ.

Друга негова идея, която се надява да може да реализира, е стратегия за привличане на повече туристи, които не само да разгледат за няколко часа Панорамата и някои исторически обекти в града, но да остават за нощувка или две в Плевен. Веселин Плачков смята, че това би било възможно чрез съвместна работа между местните хотелиери, плевенския Театър и Плевенска филхармония, като последните две да направят общи спектакли, най-вече през лятото, които да бъдат поставяни на сцената на Летния театър в „Кайлъка”. „Имаме интересни сюжети от нашата митология, легенди, които могат да бъдат пресъздадени по атрактивен начин пред чуждестранните туристи. Така ще бъде възможно една група туристи да разгледат Панорамата, да отидат до Музея на виното, нашите хотелиери да ги посрещнат и нахранят, а вечерта гостите да отидат в Летния театър, където да гледат съвместна продукция на Плевенска филхармония и ДКТ „Иван Радоев”, аргументира се Веселин Плачков.

И добавя, че тези идеи не могат да бъдат постигнати, когато си само артист. „Моето желание е да се върна и да живея в Плевен, който е един атрактивен и хубав град, но нещата се запускат. Единственият начин да мога да променя това, е да се намеся в Общинския съвет и да се опитам да реализирам моите идеи съвместно с който и да е директор на Театъра, с Плевенска филхармония, с РБ „Христо Смирненски”. Образовайки децата, учейки ги да имат потребност да четат повече, да ходят на театър в бъдеще ще се създаде едно поколение, което ще е съмишленик на управляващите града. Това поколение няма да иска да троши, а да създава и да изисква аргументирано от своите управници”, категоричен е кандидатът за общински съветник.

Веселин Плачков смята да избяга от традиционната предизборна кампания, която се води от политическите партии в последните години. „Отвратен съм от кампаниите, казва той, от изражението на хората, които ни гледат от плакатите –  те така трябва да изглеждат може би, такава е формата. Познавайки повечето от кандидатите за кметове и общински съветници, мога да кажа, че те на живо са доста по-приветливи и добри”.

Затова и като човек на изкуството, Плачков има идея да покани Прабългарска школа Бага-Тур и да бъде представен спектакъл в Плевен. „Не държа да дойдат гласоподаватели, а плевенчани да доведат децата си и да го видят”, казва актьорът.

И тук идва въпросът за общото между актьорството и политиката. „Актьор идва от „акт” – действие. Ние актьорите действаме и разчепкваме всяка една ситуация на съставните й части, за да извадим най-ползотворното, което може да се случи. Хората мислят, че ние произнасяме думи, а всъщност ние действаме. И това е близкото между политиката и актьорството – действието. Затова ще кажа така – политиците да спрат да говорят, а да се хванат да действат, да спрат да представят себе си в политиката, да забравят за малко егото си и да работят. Ние това можем актьорите – да работим като волове, много”, подчерта Веселин Плачков.

„Участвал съм в много кампании и съм чувал кой какво обещава. Сега обаче мога да кажа, че кандидатите на АБВ стоят зад думите и обещанията си. Всяка една дума, която казваме, ще бъде изпълнена.

АБВ е изградена от личности с можене и не робува на измислени и написани правила, които спират гъвкавостта и мисленето на личностите”, обобщи Веселин Плачков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

НАЙ-НОВИ: