Цветан Антов, кандидат за кмет на Плевен от ПП АБВ: Обичам Плевен и ме е грижа за него

03.10.2019 9:19

Цветан Антов е роден на 17 септември 1964 г. в село Воднянци, област Видин. Бивш баскетболист и треньор по баскетбол, основен състезател на националния отбор на България, „Спартак“ (Плевен), „Лориен“ (Франция) и „Лил“ (Франция) през 90-те години.
Антов има бронзов медал от Европейското първенство с младежкия национален отбор по баскетбол, балкански шампион, две шампионски титли и една купа на България със Спартак (Плевен). Като капитан на „Спартак“ Антов има съществена заслуга за най-големите европейски успехи на клуба. С Цветан Антов в редиците си „Спартак“ побеждава едни от най-титулуваните клубове на Стария континент – „Реал“ (Мадрид), „Партизан“ (Белград), „Бенфика“ (Лисабон) и др., в турнирите на ФИБА през 1995 и 1996 г.
След прекратяването на състезателната си кариера Антов става старши-треньор на плевенския „Спартак“, а по-късно и президент на клуба. Начело с Антов клубът от Плевен се завърна на европейската сцена след 11-годишно прекъсване. „Спартак“ представи България в турнира за Купата на ФИБА Европа през сезон 2007/2008.
От създаването на партия АБВ е общински и областен председател на партията в Плевен. В периода 2014 -2016 година е съветник на министъра на младежта и спорта. Председател на групата общински съветници на АБВ в местния парламент. Цветан Антов е кандидат за кмет на ПП АБВ – Плевен.

– Г-н Антов, какво Ви мотивира да се кандидатирате отново за кмет на община Плевен?

– Както много от моите приятели и познати знаят, аз не съм роден в Плевен. Смея обаче да кажа, че обичам града ни повече от много плевенчани, което съм доказал през годините. В началото на моята спортна кариера, когато всички спортисти се стремяха да попаднат в отборите на „Левски“ и ЦСКА, аз предпочетох да остана в Плевен, да нося екипа на „Спартак“ и да популяризирам спорта и града, като цяло. Искам Плевен да върне славата си отпреди години, да го видя възроден, с работеща икономика, чист, подреден, добро място за живеене, с отлични условия за спорт, каквито сме имали. Смятам, че мога да бъда полезен в името на Плевен и плевенчани. Това е моята мотивация.

– Какви усилията ще положите вие и вашите кандидати за общински съветници за подобряване живота на плевенчани?

– Първо трябва да кажа, че нашата листа е най-добрата от всички. Неслучайно имаме пет човека, свързани с духовната сфера. Смятам, че културата трябва да бъде приоритет не само на местно, но и на национално ниво. Всички знаем, че възходът на България е тръгнал именно от духовността. Имаме много кандидати за общински съветници, които имат свой бизнес, дават хляб на много хора, плащат данъци и са останали в Плевен, за да работят тук и да развиват града ни. Имаме трима души под 30 години, което е знак към младите хора, които трябва да задържим тук, ако искаме Плевен да просперира. Мисля, че отборът с номер 14 е най-силният и най-успешен тим. Между другото, този номер винаги е бил мой номер – с него съм играл и съм печелил победи както за Плевен, така и за България.

– Какви са основните акценти от Вашата програма за управлението на Плевен?

– Няколко са основните неща, които могат и трябва да се направят за общината. На първо място, разбира се, това е възможността за реализиране на стратегическия за България проект за Втора атомна. Това ще доведе не само до тласък в икономиката, търговията и пазара на недвижими имоти в Плевен и региона, а и в цялата държава. Разбира се, един кмет на община не може да решава този въпрос, но може активно да се бори и да съдейства за неговата реализация. Основен акцент в моята програма е превръщането на Плевен в панаирен център, в център на търговията и в духовен център, чрез използването на ресурса на побратимените градове, като стремежът ми ще бъде към активизиране на контактите с тях. Това не бива да се използва само за командировки на общинската администрация, но и да се трансформира в позитив за Плевен.

На следващо място е акцентът върху кварталите в града ни. Не може да се грижим само за централната част и кварталите да тънат в мръсотия, в дупки и какво ли не. В нашата програма е заложена и възможността за мобилна аптека в селата от общината. Също така е очевидно, че демографската криза удари най-вече нашия регион и нашата община. Затова е повече от наложително изграждането на старчески дом, който да се финансира от общината. За съжаление, в следствие на демографския срив и напускането на младите много възрастни хора са останали самотни без да има кой да се грижи за тях. Смятам, че това ще бъде един добър социален проект.

И тук е мястото да отбележа нещо странно. Сега чета, че всички кандидати за кмет изведнъж прегръщат идеята за строеж на спортна зала. Аз съм първият, който заяви своето ясно намерение за това. Казах, че денонощно ще стоя, ако се наложи, пред кабинета на министър-председателя, за да се случи тази зала. Но това не решава проблема генерално. Освен зала, трябва да се обърне внимание на всички спортни съоръжения, защото те също са в окаяно състояние. Както и да се подпомага спортът в Плевен. И за да не съм голословен, ще припомня, че като общински съветник и председател на постоянната комисия по младежки дейности, спорт и туризъм активно съм съдействал да се повишат средствата за спортните клубове – от 240 000 лева в началото на мандата на 575 000 лева.

Следващият проблем, който трябва да се реши спешно, е този с бездомните кучета. Знам, че има проект за създаване на приют с достатъчен капацитет, който обаче се бави. Аз ще работя за това този проект да намери своята реализация. Освен това мисля, че петима заместник-кметове са много. Това утежнява общинската администрация. Ще работя за преструктуране на общинската администрация чрез създаването на общинско предприятие „Социални дейности“, което да обхване всички социални функции, които имат общините.

– Срещу какво ще се изправите в този един месец, според Вас?

– Надявам се кампанията да бъде по-малко груба. Аз лично съм доказал, че играя по правилата и не ползвам нито черен пиар, нито други форми на мръсна игра. Наблюдавам, обаче, че мои опоненти вече заплашват хора, опитват се да ги мачкат. Не се прави така. Не изключвам и търговия с гласове. Искам само да кажа на хората, че да си продадат гласа за 50 лева е нещо изключително глупаво и безотговорно. Не го правете!

– Защо плевенчани и жителите на общината трябва да ви подкрепят?

– Защото съм доказал, че обичам Плевен и ме е грижа за него. Вече споменах, че преди много години предпочетох да остана в Плевен, вместо да отида в „Левски“ или ЦСКА. Впоследствие, кариерата ми продължи, като професионален баскетболист във Франция. Когато през 1993 г. „Плама“ стана основен спонсор на отбора, представи проект за развитието на баскетбола в града и аз го приех, пренебрегвайки многократно по-високото заплащане във Франция, като се върнах в Плевен. Завоювахме две поредни шампионски титли, станахме носители на Купата, а в този период победихме „Реал Мадрид“. Смятам, че такава реклама за града не е имало никога. Дай, Боже, скоро това отново да се повтори.

Винаги съм побеждавал в името на Плевен. Имам силна и достойна листа, която може да работи в името на добруването на нашата община. Нека всеки знае, че гласуването е личен избор и лична отговорност. Затова да гласува с разума и със сърцето си.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: