Кулинари от ПГРТО – Плевен участваха в престижен национален конкурс
В дните 25 – 27 септември 2019 г. в Гранд хотел Варна, к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ на тема „Балканска гурме /етно/ кухня“ сили премериха готвачи от България и от Балканите. За втора поредна година се проведе националният конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, който е наследник на 10-те успешни издания преди 11 години на конкурса „Готвач на годината“, също организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тази година за първи път във Варна се проведе паралелно и балканско състезание за най-добър отбор готвачи на Балканския алианс на хотелските асоциации.
Трите дни преминаха с много емоции за всички участници, с много ентусиазъм от прохождащите в бранша ученици и техните преподаватели, с презентация на професионално оборудване, дегустация на храна и вина, тежка работа за журито, поради много високото ниво на участниците и всичко това водено умело от Ути Бъчваров. В състезанията участваха 60 индивидуални участници и 10 отбора. 26-членното жури бе съставено от доказани професионалисти и световни имена в кулинарията.
Съпътстващо след конкурса на БХРА се проведе и състезанието: НАЙ-ДОБЪР ГОТВАЧ НА БАХА” /Балкански алианс на хотелиерските асоциации/ на тема: БАЛКАНСКА ГУРМЕ / ЕТНО / КУХНЯ.
В националния конкурс взеха участие трима възпитаници на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, водени от техния учител в кулинарното изкуство Татяна Михайлова.
В надпреварата за титлата „Най – добър млад готвач на БХРА за 2019 година“ се включиха Иван Илиев от 12 в клас и Радослав Камарашки от 11 в клас, професия „Готвач“. Иван заслужено зае 4-то място със своята авторска рецепта на втория кръг „Черната кутия“ – приготвяне на основно ястие от пилешко филе, моцарела, сушен домат и спанак. Радослав също се представи успешно, като приготви ястия, характерни за плевенската регионална кухня, презентирани като гурме порции с аромат на сезонни зеленчуци, плодове, тученица и индрише.
Успешно се представи в категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2019 година“ Николай Димитров, ученик също от 12 в клас на ПГРТО-Плевен, който приготви Веган бонбони с мус от козе сирене и аромат на горски плодове. Николай е сред отличените десет най-добри млади сладкари на БХРА за 2019 година и зае 9-то място със своя перфектно приготвен вкусен здравословен десерт.
Екипът на ПГРТО – Плевен им благодари за достойното представяне и им пожелава много успехи в следващите състезания.
Снимки: ПГРТО – Плевен
НАЙ-НОВИ:
- В ОУ „Христо Ботев“, село Глава се проведе открит урок в новоизградения СТЕМ център
- Мотофрезата като мултифункционален инструмент
- На среща в Плевен: координират действия срещу популацията на комарите по поречието на Дунав
- Представиха проекта за Бюджет`2025 на Община Плевен на публично обсъждане
- Вижте културните прояви в Плевен за седмицата от 28 април до 4 май...
- В Плевен: До края на май слагат 10 нови спирки, за още 80 кандидатстваме за проектно финансиране
- В центъра на Плевен: 4 от проверените 8 летни градини към заведения са в нарушение
- В Плевен ученици представят свои рисунки, посветени на работата на полицията
- След пожар: Бързата намеса на огнеборците спаси трактор в село Татари от изгаряне
- Късо съединение подпали гараж на плевенска улица. Изгоря домашно имущество...