Изложба на Станислав Памукчиев откриват днес в Артцентър Плевен

02.10.2019 7:07

Изложба „Завръшане“ на Станислав Памукчиев ще бъде представена в Артцентър Плевен. Откриването е днес, 2 октомври от 18 часа.
Изложбата представя цикъл картини „Завръщане“/2016г/ и работните рисунки към него. След експериментите с изразните средства, създаването на обекти и пластични инсталации, този нов цикъл голямоформатни картини е завръщане към фигурален метафоричен израз – митопоетика, която изразява и защитава човека в неговото драматично усилие за търсене на път и устойчив смисъл.
„Завръщане“ не е носталгия по отминалото, а е творческо въставане срещу крайността на изтичащото линейно – историческо време, и обръщане на погледа към изначалното, Свещеното митологично време – безвремие.
„Завръщане“ търси следите на подсъзнателно носена и интуитивно живяна предисторична и ранноисторична – библейска онтология. В програмната ориентация и практика на автора това е пореден опит за „психична археология“, с навлизане в пластовете архетипни съдържания. Художествен опит за раздвижване на интуицията за сакралното като обсебваща безлика сила, за индивидуалните и колективни ритуали, опазващи свещеният смисъл на живота. Изложбата, със своя хуманен патос, иска да завърне човека към самия него, към неговата дълбока същност, към вътрешен „гравитационен“ център на психична и духовна цялост.
Предложената теза се съпротивлява на тоталната секуларизация, груб прагматизъм и комерсиализъм, на рецидивите на масовата култура и загубата на ценностна перспектива в свят без път и посока.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: