Почетен плакет от Общински съвет – Плевен за 150-ата годишнина на читалище „Съгласие 1869“

01.10.2019 11:04

 

С почетен плакет в знак на признание за дългогодишната духовна и просветителска дейност, Общински съвет – Плевен, уважи честването на 150-ата годишнина на Народно читалище „Съгласие 1869“ – гр. Плевен. Плакетът, заедно с поздравителен адрес от името на председателя на местния парламент Мартин Митев, връчи заместник-председателят Петя Василева по време на празничната вечер за представяне на юбилейния сборник, посветен на годишнината. С пожеланието нови успехи по пътя на просвещението и знанието Петя Василева се обърна към председателя на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов и към всички читалищните дейци, посветили години от живота си на „Съгласие“.

„За мен е чест да Ви поздравя от името на Общински съвет – Плевен, и лично от свое име по случай 150-годишнината на Народно читалище „Съгласие 1869“ – гр. Плевен! Историята на читалище „Съгласие“ се пише заедно с историята на Плевен! От създаването на културния институт през далечната 1869 г. от един от колосите на възрожденската ни интелигенция – Нестор Марков, до наши дни „Съгласие“ не спира да бъде огнище на знанието, да пази българщината и да обогатява духовния и културен живот на Плевен“, се казва в поздравителни адрес от председателя на Общинския съвет Мартин Митев. В него се посочва още, че архивът на читалището, събиран и запазен от родолюбиви плевенчани през всичките тези години, днес е ценен източник и за местната история. „Читалище „Съгласие“ не е само история, то е и настояще! И днес младите хора тук дават израз на своя талант, на желанието да учат и да се развиват! Впечатляващи са успехите на балетната школа, на Фолклорен ансамбъл „Мизия“, на Вокална група „Арлекино“, отбелязва още Мартин Митев. И завършва: „На всички Вас, които не спирате да влагате душата и сърцето си за читалищното дело, искам да пожелая първо да сте здрави – Вие и Вашите семейства! Нека успехите, лични и професионални, съпътстват ежедневието Ви, а постигнатото – да Ви носи удовлетворение и радост!“.

Честването за 150-ата годишнина на НЧ „Съгласие“ 1869“ уважиха представители на институции в града, партньори и приятели на читалището. Празничната вечер започна с музикален поздрав към юбилярите и гостите от Вокална група „Арлекино” и създадената за юбилея песен „На Плевен с любов”. За сборника „150 години читалище „Съгласие 1869” говори доайена в българското библиотекознание проф. Мария Младенова, която отбеляза, че в читалището са работили редица забележителни личности. Именно те дават тласък в развитието на библиотечното дело не само в Плевен, но и в цялата страна и даже извън нея. Не беше подминат и факта, че читалището се ражда плевенския театър, както и това, че тук се пази една от най-големите сбирки  на старопечатни книги, която в някои отношения е по-богата дори от тази на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”.

Честването на юбилейната годишнина завърши под звуците на „Многая лета”.

Снимки: ОбС – Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: