Проф. Николай Попов за продължаващото обучение, мануалната терапия и намаляването на стреса

28.09.2019 17:53

Проф. Николай Попов е роден на 6.07.1967 в град София. Средно образование завършва в 47-мо Средно Спортно училище ,,Емил Марков“, а висше през 1990-та във ВИФ ,,Георги Димитров“ – Военен факултет, специалност инструктор по физическа подготовка. През 1994-та прави Следдипломна преквалификация по кинезитерапия, като от 1996-та е асистент по кинезитерапия – Национална спортна академия ,,Васил Левски“.
През 2002-ра защитава ОНС доктор с дисертационен труд ,,Кинезитерапия след резекция на главата на радиуса“, а от 2005-та е доцент по кинезитерапия – Национална спортна академия ,,Васил Левски“. През 2009-та придобива ОНС доктор на науките със защитен дисертационен труд ,,Кинезитерапевтични методи за възстановяване на кинеатиката на периферните стави“
От 2012-та е професор по кинезитерапия в Национална спортна академия ,,Васил Левски“.
Проф. Николай Попов има над 100 публикации в научни издания у нас и в чужбина. Гост-преподавател е в МУ Плевен, МУ София, МУ Варна, МФ към Тракийски университет – Стара Загора, ЮЗУ ,,Неофит Рилски“ Благоевград.
Разговаряме с проф. Николай Попов по повод курса по мануална терапия, който ще се проведе в Клиника Физиомед – Плевен на 12 и 13 октомври 2019.


– Проф. Попов, какво мислите за обучението на младите специалисти по Кинезитерапия и рехабилитация?
– Изключително важно за младите специалисти, а и не само за тях, е продължаващото обучение по избраната професия. Основният етап на обучение дава базата, върху която да се изгради един добър професионалист, но е от голямо значение в нашата професия да се следят новостите и да бъдем в крак с най-новите тенденции.
Именно затова организираме съвместно с д-р Мария Колева и Клиника Физиомед курса по мануална терапия (преди няколко месеца за лумбален дял, а сега на 12 и 13 октомври и за шиен дял). Ако колегите не повишават постоянно квалификацията си и не се запознават с най-иновативните техники, няма как да бъдат максимално полезни на пациентите си, а това е основната цел на всеки специалист в нашата сфера.
С д-р Колева работим успешно, тъй като в клиниката се комбинират с много добър ефект Мануалната терапия с новостите във Физикалната терапия. Клиниката разполага с хита в спортната медицина – апарат за Функционална Електро-магнитна Стимулация – един от най-иновативните и ефективни апарати срещу болката, както и най-новото в Лазерната терапия – роботизирания високоинтензивен лазер, засега единствен в страната.
– Разкажете нещо повече за себе си, Вие самият спортувате и то доста активно…
– Да, практикувам гребане, фитнес и други спортове, тъй като мисля, че тялото има нужда от различни по вид тренировки, естествено съобразени с индивидуалните възможности и възрастта, за да се поддържа в добра кондиция. Спортът е начин за постигане на добро здраве и намаляване на стреса и повече хора трябва да се опитат да го включат в ежедневието си.


Какво стои в основата на дългия и щастлив живот?
Стресът е основен фактор за развитие на повечето от съвременните заболявания и борбата срещу него е една от основните цели на здравните специалисти от всички сфери на здравеопазването.
В Клиника Физиомед в Плевен са намерили начин за справяне със стреса и според тях това е движението. За тази цел, в клиниката се организира ежеседмична съботна стречинг тренировка. Гимнастиката е мощен фактор за борба с неблагоприятните последици от заседналия и напрегнат начин на живот – развива навици за справяне с умората и подобрява настроението. Движението помага и за предотвратяване на остеопорозата – проблем за много жени, особено след менопауза. Във връзка с това Клиника Физиомед организира и периодични профилактични изследвания на костната плътност.
Възможността за движение понякога се затруднява от различни ортопедични заболявания, които могат да се повлияят добре от средствата на Кинезитерапията и Физиотерапията. В тази връзка, продължаващото обучение на специалистите от тази сфера е от голямо значение за пълноценното лечение на пациентите. С тази цел в Клиника Физиомед се организират курсове за повишаване на квалификацията с гост-лектори.


Проф. Попов изготвя индивидуални Кинезитерапевтични програми при различни заболявания или за поддържане на добра кондиция. При желание за консултация на 12.10 и 13.10, след 15:30ч. – За записване – тел. 064/977704 или на място в Клиника Физиомед в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: