В Плевен отбелязваме Международната нощ на прилепите

30.09.2019 7:05

Днес за 23-ти път ще се проведе Международната нощ на прилепите. В честването участват организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Фондация ЕкоОбщност; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Дирекция Природен Парк „Врачански Балкан“; Община Ловеч; пещерняци, алпинисти и доброволци.

За поредна година Плевен се присъединява към събитието, което в нашия град то ще е от 17 часа в Градската градина. Предвидени са фотографска изложба за прилепите, банери с любопитна информация за прилепите, кръжок по връзване на пещерни възли, арт ателие, викторина с въпроси за прилепите, игри на открито. подслушване на прилепите с детектор за звуци и още изненади.

Беседа за живота на прилепите ще се проведе в експозиция „Природа“ на РИМ-Плевен от 16:00 ч. до 16:45 ч.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: