Предлагат 60 съдебни заседатели за Окръжен съд – Плевен

26.09.2019 10:24

Предложение с 60 кандидатури за съдебни заседатели за Окръжния съд за мандат 2020-2024 г. утвърди на днешното си заседание Общинският съвет на Плевен. Предложението ще бъде представено пред Общото събрание на съдиите от Апелативен съд – Велико Търново.
Съгласно Закона за съдебната власт, четиригодишният мандат на настоящите съдебни заседатели, определени за окръжните съдилища от района на Апелативен съд – Велико Търново, изтича в края на 2019 г. Общото събрание на съдиите от АС – Велико Търново, в изпълнение на Закона за съдебната власт, е определило общо 93 съдебни заседатели за Окръжен съд – Плевен, като от района на Общински съвет – Плевен следваше да бъдат предложени 70. В изпълнение на горното местният парламент, със свое решение от 27.06.2019 г. откри процедура за избор на съдебни заседатели за Окръжен съд – Плевен и избра Временна комисия, която да я проведе. Процедурата включваше и публично изслушване на кандидатите.
Съгласно Закона за съдебната власт съдебни заседатели могат да бъдат: дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години; да имат настоящ адрес в община Плевен; завършено най-малко средно образование; да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията; да не страдат от психически заболявалия; да не са съдебни заседатели в друг съд. За съдебни заседатели не могат да кандидатстват общински съветници от съдебния район, както и членове на ръководства на политически партии, коалиции или организации с политически цели. Нямаха право да кандидатстват и работещи в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, както и такива, избирани за съдебен заседател повече от два последователни мандата към същия съд.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: