Плевенско участие в мащабна военно-историческа реконструкция (галерия)

25.09.2019 16:02

На 22 септември 2019 г. в местността „Турлата” в Троян в Деня на независимостта на България се проведе мащабна военно-историческа реконструкция на последните дни от Първата световна война. В нея участваха над 300 членове на Национално дружество „Традиция” от цялата страна в ролята на френска, английска, гръцка и сръбска армия от противника, както и на българска и немска войска. Силна група от представители на Регионален клон „Традиция в Плевен също се включиха в инициативата, като им беше поверена артилерийска част във възстановката. В разгара на битката бяха взривени над 270 пиротехнически ефекта.
Историческата реконструкция представи две основни битки, които нашата войска е водила – на Добро поле и Дойранската битка /1917 г./.


Пресъздаден беше подвигът на Добро поле на подпоручик Мазгалов и неговите хора, които са изгорени живи в тяхното картечно гнездо. Те се сражават срещу 122-ра френска дивизия. Във втората част от възстановката беше представена битката на Дойран – боят на 58-ми полк, поддръжката на 34-ти полк и артилерийската поддръжка на 9-ти полк. Възстановката бе съпътствана от военно-реконструкторски лагери, които показват от една страна, централните сили – Германия, Австро-Унгария, България и Турция, а от друга, Съглашението – англичани, сърби, гърци и французи.

Снимки: Мая Георгиева

#тагове:

НАЙ-НОВИ: