Плевен отбеляза Деня на Независимостта (галерия)

22.09.2019 11:56

С тържествен ритуал пред паметната плоча на площад „Стефан Стамболов” до ДКТ „Иван Радоев”, където на 22 септември 1908 година пред плевенчани е прочетен Манифестът за независимост на княз Фердинанд, Плевен отбеляза днес 111-ата годишнина от независимостта на България! Церемонията започна с приемане на почетния военен строй от началника на плевенския гарнизон полк. Николай Бешев.

На празника присъстваха народни представители от Плевенски избирателен район, д-р Красимир Трифонов – временно изпълняващ длъжността областен управител на Плевен, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общински съветници, Стефан Милев – временно изпълняващ длъжността кмет на Плевен, представители на политически сили, десетки граждани, сред тях и много деца. На площада бяха и ученици в четнически униформи от клуб „Млади възрожденци“ от Начално училище „Христо Ботев“ с директор Цветелин Горанов.

За историческото значение на събитията от 22 септември 1908 година припомниха в словата си Стефан Милев и д-р Красимир Трифонов. С провъзгласяването на независимостта България се нарежда отново сред европейските семейства на независимите народи, издига своя международен авторитет и се превръща в равноправна на другите държави.

Честването на пл. „Стефан Стамболов“ завърши с националния химн, изпълнен от Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за независимостта на България. В знак на признателност пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: