Осъдиха плевенчанин на 9 години затвор за интернет измами във Великобритания

22.09.2019 10:03

Българин е осъден на 9 години затвор във Великобритания заради интернет измами, от които може да са пострадали половин милион души и които са нанесли щети за 41,6 милиона британски лири, съобщава сайтът cps.gov.uk, цитиран от bTV.

37-годишният българин с инициали С.Д. е екстрадиран в Обединеното кралство, за да му бъдат повдигнати обвинения. Той се е признал за виновни за пет престъпления пред съда в Саутуорк, Лондон.

Българинът е създавал скриптове, които наподобявали истински уеб сайтове на 53 компании, базирани в Обединеното кралство. Целта била да се помогне на престъпници да измамят хората, които си мислели, че имат работа с истинските сайтове на компаниите.

Те са хоствани на друг сървър под контрола на киберпрестъпник, който след това примамвал жертви, изпращайки „фишинг“ имейли, че акаунтите им трябва да бъдат проверени.

След като жертвата попълни формулярите чрез въвеждане на личната си банкови данни, те се изпращат по имейл до киберпрестъпника, който след това ги използва за измама.

Българинът е предоставял и софтуер, чрез който „фишинг“ сайтовете да не бъдат идентифицирани като рискови от уеб браузърите.

Полицията стигнала до българина, след като открила имейл адрес в досиетата на осъден хакер. Мъжът е арестуван в дома му в Плевен, където живее с родителите си. Родните власти са открили папки на компютъра му, разкриващи участието в престъпната схема.

Българинът не е крал банковите данни, а единствено е предоставял средства на други да извършват подобна кражба.

„Фишинг” измамите нанасят големи загуби на засегнатите организации и компании, припомнят властите на Острова. Те се заканват да открият всички участници в интернет измамите и да ги изправят пред съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: