Евелина Пенева: Не трябва да слагаш етикет на човек, който се занимава с изкуство

21.09.2019 15:12

Евелина Пенева е личност, която е работила и учила много неща. Завършила е вътрешна архитектура и е била проектант в голяма фирма. 10 години е била зъботехник, а сега работи в ателието на Варненския театър и опера. Изработва декори и реквизити, споделяйки, че това е работа, с която се забавлява. Изработва от ризници до опашки на дракони и всеки ден за нея е предизвикателство. Уважавана е от много режисьори и сценаристи за изключителната работа, която върши. С над 50 изложби в България и зад граница Евелина Пенева, позната и като „Стъклената Ева“, представя свои творби за първи път в Плевен.

– Представете се на нашите читатели.

– Казвам се Евелина Пенева, обикновен художник. По стечение на обстоятелствата едно издание ме кръсти „Стъклената Ева“ и така си остана. Изработвам мозайки, витражи, лампи и стъклени бижута. Всяко едно бижу е уникат, второ няма да има, не защото аз не мога да го направя. Направих за Финландския детски балет 100 еднакви неща, но това беше поръчка. На предметите, които правя по собствено желание и с които се забавлявам, гравирам името си, което е сертификат за качество.

– С какъв материал работите?

– Материалът, с който работя, е много специфичен. Самото стъкло го обработвам по метода фюжън. Това е метод на преливане на едно стъкло в друго. При мен нещата не се получават случайно. Първо ги измислям как трябва да изглеждат и след това нещата се случват, така както аз искам. Смело мога да кажа, че владея този занаят.

– Защо изложбата се казва „Бягство от Рая“, не искаме ли в края на земния си път да отидем в Рая?

– Аз всеки ден съм в Рая, затова ми се прииска да видя какво е отвъд. Примерно с този етикет „Стъклена Ева“, но в тази изложба показвам неща от текстил и хартия. Не може на човек, който се занимава с изкуство, да му сложиш етикет. Какво значи кино актьор или театрален актьор – или си актьор, или не си. Защо на човек трябва да му се сложи някакъв етикет или рамка? Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите.

– Защо избрахте да се занимавате със стъкло?

– Защото каквото му е писано на човек, това се случва. Не съм го избирала самоцелно, аз съм любопитен човек и винаги съм търсила някакви предизвикателства. Понеже бях зъботехник и работих със стъкло. Металокерамиката какво е? Нали е метал и стъкло. Метал лея и го обработвам, значи би трябвало да мога да отлея и стъкло. Започнах преди 17 години, обиколих много библиотеки, търсех информация безкрай. Дойде и този момент, в който мога да вградя в стъклото каквото си пожелая: мед, платина, какъвто материал пожелая.

– Кое беше първото ви бижу от стъкло?

– Първото беше една риба. Купи я една финландка и аз много плаках, защото даже не я бях снимала.Тя ми каза, че е много евтино и ми остави бакшиш, аз се почувствах много по-зле. Защото наистина самото стъкло е скъп материал, то не е обработено на формат А4, струва от 6 до 250 евро листчето.Оттам нататък аз трябва да го изрежа, разтопя, изпиля…

Евелина Пенева се описва с думите ерудиция, експлозия, екстравагантност, ентусиазъм и енергия, но това е само част от нейната личност. Всичко останало тя показва в своята изложба, която може да разгледате в Артцентър 3 „Творителница О` писменехъ“ до 30 септември.

Текст и снимки: Мила Караиванова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: