Дрийм тийм от топ хирурзи на САЩ пристигат у нас за конгрес, организиран от МУ-Плевен

19.09.2019 14:28

Дрийм тийм от топ хирурзи na САЩ пристига в България, за да вземат участие в ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия с организатор Медицински университет – Плевен. Форумът ще се проведе в дните от 26  до 28 септември. Това съобщиха днес на пресконференция в БТА ректорът на МУ – Плевен проф д-р Славчо Томов и проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургическа система da Vinci в Югоизточна Европа и председател на Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия.  По време на Конгреса МУ-Плевен ще реализира специална демонстрация на 3D Хирургия на живо. Уникалното излъчване на демонстрацията ще се реализира с обучителна цел по европейски проект. Паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

Европейският форум по роботика се провежда под мотото „Отвъд границите“, носещо посланието за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика.

Конгресът ще се проведе в най-старата Алма Матер – Софийски университет „Свети Климент Охридски“ в периода 26-28 септември 2019 г. Форумът ще привлече в България цяла плеяда от най-изтъкнатите хирурзи в роботиката от САЩ и Европа, както и китайските партньори на МУ-Плевен, които ще изнесат пленарни доклади, споделяйки своя опит и визия за развитие на новите технологии и роботиката. Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа и Америка, както и много български лекари и студенти по медицина. За първи път в европейския форум по роботика ще участва т.нар. Световен Отбор (SLS WorldTeam) от топ хирурзи на Световната ЛапароскопскаАсоциация със специална интерактивна сесия „Хирургически изненади“в научната програма (https://sofia.sergs.org/scientific-programme/). Пленарни лекции ще изнесат водещи хирурзи от САЩ и Европа, като CamranNezhat (САЩ), PedroRamirez (САЩ), Robert Holloway (САЩ), RichardSatava (САЩ), JanPersson (Швеция), AngeloMaggioni (Италия), RainerKimmig (Германия) и др.

През 2018 година МУ–Плевен отбеляза 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България с пионер чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. Отбелязани бяха и 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ или „ултразвукова хирургия“ чрез лечение на солидни тумори с апарат за високоинтензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) в България и Югоизточна Европа. Методът намира изключително широко приложение и популярност във водещите световни клинични центрове през последните години. Това е напълно неинвазивна медицинска терапия, при която чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига аблация(стопяване) на новообразуванието. Терапията е органосъхраняваща, без конвенционална хирургична интервенция – без разрези, без кръвозагуба, с минимален риск от инфекции и липса на оперативен стрес. Ултразвуковата аблация е революционен, радикално нов подход при третирането на новообразувания в човешкото тяло (тумори) – както доброкачествени, така и злокачествени.

Медицински университет – Плевен се откроява на картата на висшето медицинско образование в България и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център с приоритети в роботизираната хирургия и телемедицината, привличащ все повече български и чуждестранни студенти. С разположените общо три роботизирани системи на територията на висшето училище и университетските бази МУ–Плевен се утвърждава като център по роботизирана хирургия. Трите роботизираните системи, последната от които daVinci Xi във високотехнологичната Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен, се прилагат успешно и пълноценно в научноизследователската дейност, в клиничната практика и в обучението на студенти по гинекология, хирургия и урология. Към университета функционира уникален за Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала с тренажори, който е оборудван с високотехнологична апаратура в сферата на ендоскопската хирургия. Една от аудиториите на центъра функционира като модерно 3D студио за демонстрации на Хирургия на живо, където студенти и медицински специалисти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга. Всичко това дава уникална възможност на студенти, докторанти, специализанти и лекари-специалисти за обучение с авангардна апаратура.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: