Уникален апарат за рехабилитация заработи в МБАЛ „Свети Панталеймон“ – Плевен

17.09.2019 13:57

Уникален уред за рехабилитация, разработка на НАСА, заработи в МБАЛ „Свети Панталеймон“ – Плевен. Новата придобивка бе представена днес официално пред медиите от управителя на лечебното заведение д-р Йордан Георгиев, Люба Йовчева, началник Отделение по физикална и рехабилитационна медицина, д-р Красимира Иванова и д-р Данаил Стойчев.

Апаратът Alter G е уникален уред – антигравитационна пътека, при която се използва иновативната технология на НАСА с диференциално въздушно налягане и намаляване на тежестта на тялото на пациента за постигане на по-бързо възстановяване. В началото апаратът е използван в процеса на подготовка на астронавтите. От 2005 г. технологията е разсекретена и започва да се произвеждат апарати и за цивилното население. Уредът е единствен в страната, в целия свят има 4000 такива като предимно те се ползват в рехабилитационните центрове и спортни клубове. Добри резултати се постигат при спортни травми, нарушения на двигателната способност или болка при ходене. При хронични заболявания на нервната система процедурите с Alter G позволяват подобряване качеството на живот.

До момента в МБАЛ „Свети Панталеймон“ – Плевен през процедури с апарата са преминали седем пациенти. Той бързо е станал популярен и има записвания на пациенти от Варна, Стара Загора и други градове на страната. „Заболяванията, при които този апарат се прилага, са всички травматични и ортопедични състояния, постоперативни и посттравматични, при които има двигателен дефицит и мускулна слабост, заболявания на централна нервна система като след мозъчни инсулти, детска церебрална парализа, мултиплена склероза, заболявания на периферната нервна система. Апаратът има възможността за въздействие при хора с наднормено тегло и за кардиотренировка. Много използван е от спортисти“, посочи д-р Йовчева.

Тъй като става въпрос за нова технология, то процедурите с нея все още не се заплащат от Здравната каса, поясни д-р Йордан Георгиев. Той добави, че в МБАЛ „Свети Панталеймон“ предлагат два варианта за пациенти, които искат да се възползват от новата апаратура. Единият е терапията да е в комбинация с други процедури по клинична пътека като за 6 процедури с Alter G да се заплаща 250 лв. Другата възможност е свободен прием без клинична пътека като за 6 процедури цената ще е 300 лв. Първоначално обаче при двата случая се прави преглед и оценка на биометричните данни на пациента.

Процедурите с Alter G, подчерта д-р Йовчева, освен чисто физическото въздействие, имат и голям психологически ефект за пациента, защото хора, които стават от количката и правят няколко крачки, вече имат друго самочувствие и добиват увереност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: