Тази седмица в Плевен се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза

17.09.2019 8:12

През тази работна седмица всеки ден до обяд всеки желаещ да се прегледа за туберкулоза може да го направи в Отделението за наблюдение на диспансерно болни с белодробни заболявания към УМБАЛ „Д-р Г. Странски „ в Плевен, находящо се на ул. „Кирил и Методий” 20, с началник д-р Огнян Начев. Събитието е под наслов „Седмицата на отворените врати“ и е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. Чрез предоставянето на безплатен достъп до медицински услуги проявата е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването.
По време на проведени кампании през месеците март и юни 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 5 057 лица, а на 3 293 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.
Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза. По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: