Над 15 тона отпадъци са събрани в Плевен по време на кампанията „Да изчистим България заедно“

17.09.2019 16:36

Над 15 тона отпадъци са депонирани в Плевен на 14 септември. Отпадъците бяха събрани по време на многобройните акции, организирани, в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В Плевенска и Ловешка област в събота са депонирани над 112 тона отпадъци на регионалните депа, съобщават от РИОСВ – Плевен.
Експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ),  Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) и Регионална лаборатория (РЛ) към Изпълнителна агенция по околната среда (ИАОС) подкрепиха няколко инициативи в Плевенска област.
„Когато пазим бреговете чисти, пазим и реките“, припомни директор на БДДР инж. Петър Димитров по време на почистването на брега на река Дунав в село Байкал. Участниците получиха традиционни грамоти „Приятел на Дунав“, които носят посланието да пазим реките и бреговете си чисти.
„Изхвърлянето на отпадъци не на определените места, нанасяме на природата вреда за стотици години“, посочи директорът на РИОСВ – Плевен Габриел Савов по време на акцията за почистване около язовирите в парк „Кайлъка“. Г-н Савов припомни колко много време е необходимо за разграждането на най-често намерените отпадъци – пластмасови чашки, фасове и опаковки от храна.
РИОСВ – Плевен, БДДР и РЛ към ИАОС призовават всички жители и гости на Плевен и Плевенска област да изхвърляме отпадъците само на определените места, за да живеем в една по-чиста и здравословна среда.

Снимка: РИОСВ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: