Преподавател от Обнова с отличие от инициативата „Teaching Alpha“

16.09.2019 14:09

За втора поредна година инициативата Teaching Alpha награди учители, вдъхновили и успешно реализирали иновативни методи на обучение в български училища. От над 50 номинирани от своите ученици преподаватели до финалната селекция достигнаха 14 учители. Двама от тях – Хортензия Морозова от плевенското село Обнова и Калинка Русалова от гр. Пловдив, впечатлиха най-много екипа на проекта и получиха голямото признание: почетни грамоти на Teaching Alpha и финансова награда.
Поради големия интерес към номинациите и атрактивните предложения тази година Teaching Alpha отличи още трима учители. Латинка Димитрова от Силистра, Иванка Димова от Бургас и Райка Славчева от с. Сатовча, които получават възможност за участие в авторитетния Национален ученически фестивал „Намереното поколение“. Chromebook, предоставен от Център за творческо обучение се присъжда на Недялка Йорданова от Шумен.
Образователните похвати на отличените учители ярко се отличават от стандартните практики в училищата, а начинът им за комуникация с учениците води до високи постижения в учебния процес.
Иновативните преподаватели бяха наградени от екипа на Teaching Alpha в първия ден на новата учебна година.

За 2019 г. наградените с голямо признание учители са:
ст. учител Хортензия Морозова – преподавател по биология и химия в ОУ „Н. Рилски“ в с. Обнова (Плевенско)
Чрез внедряването на „ролеви игри“ в учебния процес г-жа Морозова успява да ангажира активно тийнейджърите в часовете по биология и химия. В играта „Откриване на завод“ учениците създават нови работни места, но и сформират отбор еколози, за да защитят природата; в „Кой къде живее“ елементите от Менделеевата таблица са кодирани като град, улица, блок, вход и т.н., а учениците запомнят адресите им. Г-жа Морозова прилага задължително часове в училищния двор, включвайки учениците в множество изследователски действия. Провокира ги да работят по отбори, за да преброят превозните средства около училището и да изчислят замърсеността на въздуха. Заедно със своите ученици създава комикс, който с лекота помага за разбиране на химичните уравнения – герои в него са химичните елементи, като всеки от тях има своите интересни особености. Например сярата е жълта и крехка, а децата трябва да намерят тези характеристики за елемента и да ги включат в презентацията на комиксовия персонаж.

Калинка Русалова – възпитател в ОУ „Васил Левски“, гр. Пловдив
Въпреки че асоциираме училището с придобиване на знания по различни предмети, често пренебрегваме нещо дори по-важно – формирането на личността и изграждането на добродетели у децата. Калинка Русалова впечатли екипа на проекта с всичките активности, които внедрява в своите часове именно в тази насока. Инициира практиката „Споделете с нас“, в която родители разказват за своите професии и споделят спомените си от детството. Любима за децата става седмичната игра „Таен агент“, в която учениците се наблюдават един друг и отбелязват добрите си постъпки. В края на седмицата разказват пред целия клас за това, което им е направило впечатление.
Учебният ден при г-жа Русалова завършва, като децата се събират в кръг, хванати за ръце, и си благодарят за нещо, случило се през деня.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: