Родолюбци връщат автентичния дух на Възрожденския комплекс в Плевен (галерия)

16.09.2019 19:06

Пушки гърмяха, хоро се вие, а чеверме се въртя днес следобед във Възрожденския комплекс в Плевен. Т.нар хайдушка академия бе първото събитие от проекта на НЧ „Родолюбие“ „Децата и културно-историческото наследство“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Публики“, модул „Творческа намеса в публични средства“. Сред официалните гости бяха депутатът от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски и зам.-областният управител Татяна Божинова, а участие в събитието взеха членове на Дружество „Традиция“, които представиха автентични оръжия, както и танцьори от Северняшкия ансамбъл.

Радвам се, че сме част от една идея за възраждането на Възрожденския комплекс, помагайки на една читалищна инициатива, обърна се към гостите д-р Калин Поповски. Той посочи, че читалищната дейност е родолюбие, което през годините е поддържало българщината. „Всичко това е изключително важно и днес, защото децата ни трябва да бъдат възпитавани в български дух и да знаят кои сме ние, какви сме били през вековете и какви сме днес. Затова и всяко новооткрито читалище, каквото е и това, носи допълнителна нотка родолюбие и българщина в просветата и обучението на българските деца“, каза д-р Поповски, заявявайки, че винаги ще помага с каквото може за развитието на НЧ „Родолюбие“.

Решихме да съчетаем нашата хайдушка академия с първия учебен ден, като искаме да представим българските традиции пред младите хора, сподели председателят на НЧ „Родолюбие“ Явор Стоянов. Той разкри, че утре събитията, организирани от читалището, продължават с традиционна закуска с лучник, тутманик и други типично български печива, сирене, кашкавал и масло, като пред гостите ще бъде представена направата на млечните продукти. Третият ден от програмата пък предвижда фолклорен концерт на детски самодейни състави. Стоянов посочи, че НЧ „Родолюбие“ е възстановило и чешмата във Възрожденския комплекс, от която 30 години по-късно отново тече вода, а също така е реновирало камерната сцена пред нея, на която тепърва ще могат да се изявяват различни изпълнители и колективи.

Явор Стоянов бе категоричен, че инициативите на читалището няма да спрат дотук. Каня всички родители, които смятат, че е добре да възпитават децата си в патриотичен дух, да ги доведат при нас, като участието в организираните прояви ще е напълно безплатно, обърна се той към плевенчани. Председателят на НЧ „Родолюбие“ анонсира също така, че читалището ще има собствена библиотека с над 2000 тома книги, сред които цялата ни възрожденска литература, която ще е на разположение на всеки желаещ. Все още сградата на читалището е в ремонт, като плановете ни са да отворим официално врати до месец, каза още Явор Стоянов.

Автор: Виктория Тошева

#тагове:

НАЙ-НОВИ: