55-ти инженерен полк – Белене отбеляза 45 години от създаването си

13.09.2019 16:39

55-ти инженерен полк – Белене отбеляза своя професионален празник – 141 години от създаването на инженерни войски и 45 години от създаването на формированието. Празникът започна с посрещане на бойното знаме на полка и приемане на строя от неговия командир полковник Росен Арабаджиев.
В празничното си слово той поздрави личния състав и им благодари за професионализма и труда, които влагат за изпълненнието на поставените им задачи. Командирът на полка изказа своята признателност за проявените всеотдайност, упоритост и отговорност в ежедневната професионална дейност и отправи пожелания за здраве, нестихващ стремеж към професионално израстване и неизчерпаеми сили и енергия в реализирането на всяко начинание.


„Горд съм, че до мен стоят знаещи и можещи хора, способни и отговорни професионалисти, които добре осъзнават отговорностите си. Твърдо вярвам, че назависимо от предизвикателствата на времето ще продължим да работим като екип, в който доверието и сплотеността са в основата на взаимоотношенията” – допълни в словото си полковник Арабаджиев.
На празника присъстваха кметът на община Белене Милен Дулев, председателят на общински съвет – Белене д-р Бистра Павловска, зам-кметът на община Белене Малина Ешекова, старши комисар Павлин Камбуров – началник на затвор Белене и главен инспектор Сергей Кушев – началник на Районна служба” Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Белене
По случай празника със заповеди на началника на отбраната, на командира на Сухопътни войски и на командира на 55-ти ип с грамоти и предметни награди бяха наградени военнослужещи, постигнали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения. Наградите бяха връчени от командира на полка полковник Росен Арабаджиев.

Инженерните войски на Българската армия са създадени на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.
Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти понтонно-мостови полк, чиито наследник е 55-ти инженерен полк.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: