Проверяват обезщетените стопани в Плевенско дали действително са заклали прасетата си

13.09.2019 12:23

На заседанието си областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова, даде разрешение да се усвои и извози дървесината, която се намира в землището на с. Николаево и с.- Бохот, собственост на частна фирма, в отговор на искана становище от страна на ДГС- Плевен. Стана ясно, че от ДГС – Плевен е предоставен в ОДБХ план за дезинфекция и биосигурност при извършване на дейността на посочените площадки. Съгласно становището на ОДБХ тази дейност попада в списъка на неотложните мероприятия, които могат да бъдат извършвани при определени условия в заразените зони от 200 кв.км. около огнищата, където са намерени умрели диви свине, положителни за АЧС.

От страна на ОДБХ ще бъдат извършени проверки за това как точно се изпълняват дезинфекционните дейности на определените за това места.

„Стартират проверки по списъци на кметовете за стопаните, получили по 300 лева, дали отглежданите от тях прасета в личните им стопанства действително са заклани.”, каза д-р Йорданов. Вече е приключило изплащането на обезщетенията от 300 лв. на стопаните в населените места от 20 километровите зони, които доброволно са умъртвили прасетата си и са дезинфекцирали дворовете си.

„На територията на област Плевен няма новорегистрирани огнища на заболяването АЧС при домашни свине. През изминалата седмица няма нови случаи на болестта и при дивите свине.”, каза д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ – Плевен. Той информира комисията, че буквално преди заседанието е получен сигнал от Рибен за умряло диво прасе. На място е изпратен екип на ОДБХ и ДГС.

Заместник-областният управител Татяна Божинова запозна комисията с писмо от кмета на община Плевен относно искане на разрешение за извършване на дейности в горските територии, попадащи в инфектираните зони, във връзка със заявени и недобити приблизително 1600 пр.куб.м.дърва за огрев. Становището на директора на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов бе, че съгласно указанията от Централно управление на Агенцията, съгласувани с Изпълнителна агенция по горите, такава дейност не може да бъде разрешена. Допуска се разрешение единствено за дейност по извозване на вече добита дървесина.

На заседанието на комисията присъстваха и кметове на села от община Плевен, които поставиха въпроси отново във връзка с дърводобива и забраната за лова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: