Плевен почете героите от Третия кръвопролитен щурм за освобождението на града – снимки

11.09.2019 14:24

142 години от Третия кръвопролитен щурм за Плевен бяха отбелязани днес пред Костницата в Скобелев парк музей с панихидата в памет на загиналите воини и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към подвига на героите. Събитието уважиха кметът на Плевен Георг Спартански и неговите заместници арх. Невяна Иванчева и Иван Кюлджийски, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) и началник на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев, общественици и граждани.
Да помним подвига на героите и пазим свята паметта им, призова в словото си кметът Георг Спартански.


Припомняме, че до кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен в Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. се стига след интензивна четиридневна артилерийска подготовка на съюзническите руско-румънски войски при изключително неблагоприятни климатични условия – проливен дъжд, гъста мъгла и дълбока кал.
Най-тежки са сраженията на територията на третия, южен участък при Зелените възвишения, където руският генерал Михаил Дмитриевич Скобелев и 13 000-ният отряд под неговото командване, имат за задача да атакуват южните турски укрепления – редутите „Исса ага” и „Кованлък”.
За да осигури успешен изход на боя, още сутринта на 11 септември генерал Скобелев превзема третия гребен на плевенските възвишения. След обед с развети знамена, музика и барабани започва атаката. Началото е силно, а настъплението добро. В края на деня генералът сам повежда напред в атака своята армия. След кратък ръкопашен бой е превзет редут „Кованлък”, а час по-късно и редут „Исса ага”. Застрашено е сърцето на турската отбрана, турската армия – пробита, а до Плевен и победата остава само една крачка. Сили обаче не достигат на Скобелевата армия. Не получил подкрепа, след 30-часов неравен бой, той отстъпва по заповед на командването.
Жертвите са 6 500 войници и офицери, а в народната памет бойното поле остава с името „Мъртва долина“. Третият щурм за превземането на Плевен не успява да постигне желания резултат и завършва неуспешно, но най-вече с много жертви – на трите бойни участъка са убити и ранени над 13 000 руски и 3 000 румънски воини.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: