Архивът в Плевен е първият в страната, който дигитализира част от негативите от фонда си

11.09.2019 14:06

Отдел „Държавен архив” – Плевен започва реализацията на проект „Позитивни спомени от старите негативи“. Той бе официално представен днес от началника на плевенския Архив Маринела Йорданова в присъствието на доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви” и директора на РДА – Монтана Анна Динева. Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризация на културно наследство“. Продължителността за изпълнението му е десет месеца. С проект „Позитивни спомени от старите негативи“ се цели популяризирането на исторически събития и факти от миналото на Плевен и региона чрез визуализиране на стари негативи. Представянето им в изложби пред обществеността ще позволи повече хора да се докоснат до тяхното съдържание.

Маринела Йорданова сподели, че в рамките на проекта ще бъдат дигитализирани 1000 кадъра от общо 20-те хиляди негатива, които се съхраняват в плевенския Архив, като подборът вече е започнал. Очакваме до края на месеца техниката да бъде при нас и да се започне самото сканиране, разкри тя. Началникът на Архива посочи, че ще бъдат подготвени и две изложби с вече визуализираните негативи. Едната от тях ще бъде на винили, като тя ще бъде представена първо в Държавна агенция „Архиви“, а след това и в Областна администрация – Плевен. Втората изложба ще е дигитална, като тя ще може да бъде разгледана на сайтовете на Държавна агенция „Архиви“ и Община Плевен. Йорданова разкри, че по проекта е предвидена и работа с ученици от плевенски училища, които ще вземат участие в различни открити уроци и беседи, целящи работата на архивистите да предизвика по-голям интерес сред тях. Този фонд от негативи е бил използван много рядко досега и вярваме, че той ще разкрие много интересни събития и факти от живота в Плевен и региона преди години, каза още Маринела Йорданова и отправи благодарност към партньорите по проекта.

Председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев благодари на екипа на Архива в Плевен за инициативността и дързостта да се захванат с този проект. Негативите са един много ценен извор за историята на всекидневието, на социалните отношения, един ресурс, който тепърва предстои да бъде оценяван и въвеждан в обращение и за образователни, и за научни цели, посочи той. Доц. Груев сподели, че през миналата година Централният държавен архив в столицата е направил сериозна крачка в посока дигитализацията на този масив, като фотосите могат да бъдат разгледани от всеки на сайта на Държавен архив. „Сега предстои дигитализацията на тези масиви и в нашите регионални структури, като Архивът в Плевен е първият в страната, в който това се случва. Надявам се от тази дейност да произлезе един извор за всекидневието, за местната индустрия, за всичко онова, съставлявало битието в един период от почти половин век. Убеден съм, че след края на този проект в края на април 2020 г. ще можем да покажем на плевенската общественост дигитализирани негативи, които биха били от всестранен интерес“, каза още доц. Груев, пожелавайки успех на екипа на Държавен архив – Плевен в реализацията на проекта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: