10 септември – Световен ден за превенция на самоубийствата

10.09.2021 7:07

Всяка година Световната здравна организация с подкрепата на Международната асоциация по предотвратяване на самоубийствата провежда Световен ден за предотвратяване на самоубийствата. Целта е поощряване на дейността по предотвратяването им. Според данни на СЗО общият брой на починалите от суициди приближава милион годишно.

suicid

Почти във всички случаи човек не се самоубива, защото изобщо и по принцип не му се живее, а защото не му се живее в дадената житейска ситуация или условия, от които той не вижда изход. Втората заблуда е, че се самоубиват хора само със слаби характери – напротив, силният характер съчетан с чувство за отговорност може да тласне човек да посегне на живота си, когато той е в разрез с дълбоки нравствени принципи.

Наблюдава се неравномерно разпределение на случаите на самоубийство в света, като Азия е водеща с 60% от всички самоубийства. Според СЗО само в Япония (30 хил. души годишно), Китай, Индия и Казахстан се извършват 40% от всички самоубийства в света. В Европа най-разпространени са самоубийствата в Русия, Словения, Унгария, Финландия и прибалтийските страни. Най-малък е процентът на самоубилите се в Латинска Америка и в ислямските страни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: