Министър Каракачанов в Плевен: Кампанията „Бъди войник“ има за цел да извади армията пред обществото

10.09.2019 14:49

Кампанията „Бъди войник“ има за цел да извади армията пред обществото. Това каза днес на пресконференция в БТА в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е в града ни в рамките на поредната инициатива от кампанията. Той припомни, че от 2008 г. допреди половин година армията ни е имала проблеми с докомплектоването на личния състав, като незаетите щатове бяха 5 600 души. Каракачанов бе категоричен, че не можеш да очакваш интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото и допълни, че младите българи нямат представа какво представлява армията. Амбицията ни е кампанията „Бъди войник“ да премине първо през всички областни центрове, а след това и в по-големите общини, където живеят повече млади хора, каза Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът бе категоричен, че ще продължи и занапред да налага политика за модернизиране и ремонтиране на военната техника, която може да бъде ползвана – не само авиационна, но и сухопътна, и военноморска, давайки пример с договора за ремонт на самолетите МиГ-29 и Су-25, договора за ремонт на учебно-бойните самолети L-39 и „Пилатус“. Той подчерта, че същата е амбицията му и към военноморските сили, като за тях е планирано и закупуването на два миночистача. Същото касае и Сухопътните войски, където освен проекта за нова бронирана машина, който стартира, е започнало възстановяването и модернизацията на съществуващата бронирана техника. По този начин ще дадем повече възможности на армията ни, а и по-голямо самочувствие на военнослужещите, посочи още Каракачанов.

Пред медиите той коментира и възстановяването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, което ще стане факт от 1 януари догодина. „Амбицията ми е сега да изберем един добър офицер, който да поеме училището и да затегне дисциплината. Не може в едно военно училище да няма строева и физическа подготовка, както и носене на караулна служба. Това е абсурд и категорично ще се промени“, заяви военният министър. Красимир Каракачанов сподели, че преподавателският състав ще се запази и дори ще бъде разширен, а перспективата ще е към разкриването на граждански специалности.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: