„Спартак Плевен XXI“ с 5 медала от Държавното отборно първенство по шах за юноши и девойки

09.09.2019 8:03

От 1 до 6 септември в х-л „Аквалайф“ в Кранево се проведе Държавното Отборно Първенство по шахмат за юноши и девойки. Изключителен успех завоюва отборът на „Спартак Плевен XXI“, който при момчетата и момичетата до 14 години завоюва общо 5 медала. При момичетата, както се и очакваше, борбата и в трите дисциплини класически, ускорен шах и блиц бе между силните отбори на „Спартак Плевен XXI“ и „Михаил Тал“ (Червен бряг). Плевенчанки бяха в състав Надя Тончева, Катрин Нинова и Ева Русева. В класическия шах те победиха във всичките си срещи и заслужено спечелиха шампионската титла. В ускорения шах те повториха успеха си, макар че това стана по-трудно след като завършиха наравно срeщите си от „Михаил Тал“ (Ч.Бряг). Плевенчанки обаче бяха безаполационни в останалите срещи, като спечелиха повече точки от съперничките си и така спечелиха титлата и в тази дисциплина. В блица нашите останаха втори, като първи стана отборът на „Михаил Тал“ (Ч.Бряг).Е ва Русева бе победител на своята дъска и в трите дисциплини, а Надя Тончева, която не игра в блица, постигна победи във всичките си срещи и бе победител на първа дъска на класически и ускорен шах.


С голям интерес с очакваше представянето на момчетата до 14 години. Поради ангажименти на някои от състезателите отборът не взе участие в класическия шах, а се включи в ускорения и блица. В ускорения шах,който се състоя в 6 кръга по „Швейцарска Система“ отборът на „Спартак Плевен XXI“ игра отлично, като постигна 4 победи ,един равен и една загуба. Така отборът се класира на второ място. На първа и втора дъска Явор Николов и Кристиан Георгиев спечелиха по 5,5 точки от 6 възможни и станаха победители на своите дъски. На трета дъска Кристиан Милев спечели 3,5 точки, а на четвърта дъска дебютантът в такова състезание Теодор Тодоров постигна 2 точки. В блица плевенчани също играх добре като постигнаха 4 победи и 2 загуби, което им донесе бронзов медал. Явор Николов отново бе истински водач на отбора, като спечели 4,5 точки от 6 възможни. На втора дъска Кристиан Георгиев с 5 точки отново стана победител на дъската си, а Кристиан Милев и Теодор Тодоров повториха резултата от ускорния шах. Шампиони и в двете дисциплини стана отборът на „Славия“ (София), който бе затруднен единствено от нашият отбор ,побеждавайки го минимално.


Със спечелените 2 златни, 2 сребърни и един бронзов медал възпитаниците на треньора Михаил Гигов утвърдиха „Спартак Плевен XXI“ като един от водещите в страната. Успехът на момичетата бе в конкуренцията на равностоен съперник. Двата медала на момчетата пък продължи традицията да печелим медали в тази възраст.
Ръководството на „Спартак Плевен XXI“ благодари на Община Плевен за финансовото подпомагане на клуба, с което бе финансирано това участие.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: