Плевен след Освобождението през погледа на историка Красимир Петров

06.09.2019 16:28

Дългогодишният уредник в отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей в Плевен, историкът Красимир Петров, е авторът на излезлия от печат сборник „Някога в Плевен“ /СЪБИТИЯ, ЛИЧНОСТИ, ПАМЕТ/. Дизайнът на кориците и тялото, предпечатът и печатът са на плевенското издателство „МЕДИАТЕХ“.
Редактор на сборника е Елена Мачковска, а автор на кратката научна рецензия за неговото съдържание и принос – доц. д-р Лиляна Велева. Изданието е факт благодарение на финансовата подкрепа на Васил Велков, българин, но не от Плевен /!…/, който понастоящем живее и работи в Pompano Beach. Florida. USA.


Сборникът „Някога в Плевен“, както отбелязва авторът в обръщението си към читателите, съдържа 40 научни статии и доклади за историята на Плевен след Освобождението, публикувани в различни специализирани издания. Съдържанието е разделено в три раздела: Публикации в научни издания, Публикации в периодичен печат и Непубликувано. Естествено, най-голям като обем и разнообразие на тематичните рубрики е първият раздел, в който авторът се спира на политиката, икономиката, борбите и войните за национално обединение, културата и образованието, общинската дейност, здравеопазването, музейното дело и бележити личности от Плевен. Интересът на читателя ще привлече и единствената статия в раздел „Непубликувано“ със заглавие: „Втората избрана „Мис България“ е от Плевен“…
Специално място в сборинка е отделено на бележития български историк и общественик академик Юрдан Трифонов и на неговата „История на града Плевен“. Разбира се, в сборника ще открием и поредица от статии за Дойранската епопея и плевенци, както и интригуващи факти за благотворителните традиции в Плевен.
Сборникът може да бъде закупен от автора Красимир Петров от всеки плевенчанин, който иска да узнае и научи повече за града, личностите и делата им. Все пак, преди да коментираме смело по форумите и социалните мрежи, няма да е излишно и да попрочетем изследванията на историците за историята….

#тагове:

НАЙ-НОВИ: