Комисията по земеделие в ЕП одобри предложението на Иво Христов за допълнителни 70 милиона евро от ЕС за борба с африканската чума

04.09.2019 17:07

Предложението за изменение на бюджета на ЕС бе направено от евродепутатите Иво Христов и Кармен Аврам през юли

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) одобри днес предложението в бюджета на ЕС за 2020 г. да бъдат предвидени допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по свинете (АЧС).
Предложените поправки в проектобюджета на ЕС бяха внесени през месец юли от евродепутатите Иво Христов (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП) и Кармен Аврам (Румъния), членове на ресорната земеделска комисия.
Евродепутатите направиха две предложения – за увеличаване с 50 милиона евро на перото „Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията“ и с 20 милиона евро – перото „Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза“.
Идеята на внесените изменения е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам – на фермерите – за справяне с последиците от африканската чума по свинете.
Второто предложение има за цел да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу африканската чума по свинете, каквато към момента все още няма. При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не бе подкрепено от представителите на Европейската народна партия (ЕНП) – групата, в която членува ПП ГЕРБ.
Комисията по земеделие се обедини и около позицията, че:
– налице е сериозно въздействие на разпространението на африканската чума по свинете в няколко държави членки и голям брой регистрирани огнища от началото на 2019 г.;
– изразява загриженост относно засегнатите големи свиневъдни стопанства, в които са били умъртвени десетки хиляди животни и изразява съжаление, че не са отпуснати средства за предотвратяване и борба с африканската чума по свинете, като подчертава, че за тази цел в бюджета на Съюза за 2019 г. са били предвидени 28 милиона евро; подчертава, че в бюджета на Съюза за 2020 г. следва да бъде включена най-малкото подобна сума;
– отбелязва, че трети държави са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу африканската чума по свинете (ASF) и счита, че Съюзът следва да инвестира в научни изследвания и разработване на ваксина, което ще спомогне за спиране на разпространението и появата на африканска чума по свинете във възможно най-кратък срок.
Следва гласуване в бюджетната комисия на парламента. Иво Христов изрази надежда, че предложените промени ще бъдат част от исканията на Европейския парламент по време на преговорите за бюджета на ЕС за 2020 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: