Катето Евро журира участниците в първия Фестивал на пълнената чушка в Левски (галерия)

02.09.2019 13:35

Традиционният панаир в Левски, който повече от век събира близки и приятели, тази година беше изключително преживяване за домакини и гости. Община Левски и НЧ „Георги Парцалев-1901” се погрижиха за богата и разнообразна програма от 29 август до 1 септември. За първи път в историята на града на 31 август, най-вкусната левченска традиция на панаира се превърна в емблематичен празник на кулинарното изкуство. Кметът на Община Левски Любка Александрова, домакин на празника, откри първия фестивал на прекрасната левченска традиция, сърдечно поздрави всички дошли да съпреживеят фестивала на „Пълнената чушка – най вкусната левченска традиция”.


Над 300 пълнени чушки приготвени от домакините ,имаха удоволствието да опитат всички на празника. Изключително големият интерес към фестивала е безспорно доказателство ,че изборът „пълнената чушка”,марката на панаира в Левски да стане празник на кулинарната традиция е правилен ,посочи г-жа Александрава и пожела вкусен празник и приятни забавления.


Водещият Ганчо Александров представи гостите и участниците в празника на кулинарната традиция сред които бяха :кметът на Бяла Черква Албена Тодорова, дизайнера Илиян Йорданов, актьорът Чавдар Гергов, Миглена Николаева от РИМ –Плевен ,кметове на кметства в община Левски и община Павликени. Поздравителни адреси кмета на Община Левски получи от кметовете на община Златарица, община Павликени, Горна Оряховица,Велико Търново,от областна управа Плевен и ВеликоТърново.
С благодарност към кмета на общината Любка Александрова за поканата и радост ,че ще сподели кулинарния празник, кулинарната звезда Катето Евро оглави журито и представи регламента. Тя с радост се впусна в приятната си задача да оцени кулинарното майсторство на богатата ,красива и изключително вкусна изложба на пълнени чушки .


Членове на журито бяха и нашият съгражданин Ивайло Лечев със 17 годишен опит в чужбина и Емилия Кондова- управител на Домашен социален патронаж .
ЖФГ „Детелина”при НЧ „Георги Парцалев-1901” изпълни своеобразния химн на фестивала „Цонке ле ,чушко червена” , в празника участва и детска формация „Слънца” от читалище „Георги С.Раковски” в с.Изгрев .Забавни игри и състезания за пълнене , белене и тарбушене на чушки , търсене на златна чушка бяха още сред изненадите на празника.


В тях златна чушка спечели Миглена Николаева от РИМ –Плевен ,а сребърна със златни листенца зам.кмета на общината инж.Кольо Домеников, сребърна чушка спечели кметът на Бяла Черква Албена Тодорова, уникалните награди изработени от бижутера на звездите Константин Костов ,връчи кмета Любка Александрова с благодарност за участието и подкрепата.
Състезаваха се и отбори „Зелена чушка и „Червена чушка” от ОУ „Максим Горки” и СУ „Крум Попов” ,участниците получиха грамоти и награди от Общината.


Награда „златна чушка”получи и Председателят на журито Катето Евро за специалното си участие във фестивала .Тя сподели ,че тук е опитала чушки ,които никога не е опитвала през живота си и на журито е било много трудно да определи наградите.
В първа категория „Най-автентична рецепта за пълнена чушка” :
Първо място и златна чушка спечели Стефан Стефанов с.Градище за най-атрактивно представяне на панаирджийски чушки, изпечени в пещ на мястото на фестивала
Второ място беше присъдено на Галя Иванова Върбанова –гр.Левски за Пълнени чушки по стара рецепта от с.Обнова
Трето място и сребърна чушка получи Нина Мошева с.Асеновци за „Сборджийски чушки от с.Асеновци“
В категория „Най –уникална рецепта за пълнена чушка”:
Първо място спечели Станислав Гайдаров за авторска рецепта на пълнени камби
Второ място Венета Дечева Чуховска и Албена Петкова Дешкова от гр.Левски за Пълнени чушки – авторска рецепта.
Девет годишният Андрей Ивайлов Андреев беше отличен с трето място за детско меню „Пълнени чушки с яйце и сирене“


Всички участници в двете категории получиха грамота за участие и подарък от Община Левски , сред тях бяха:Мария Лазарова, 59 години и Симона Стефанова /10 години/, баба и внучка. Традиционна сборджиийска пълнена чушка от с. Калакастрово /сега с. Красно Градище, община Сухиндол/, Мариета Найденова – „Чушки с патладжан в доматен сос“ – традиционна рецепта от с. Горна рибница, Петрич, Нина Мошева, Албена Дешкова,Вяра Стоянова,Виолета Енчева-„Бурания с чушки“ и „Пълнена чушка с булгур и кълцано месо“ – традиционни рецепти от с.Обнова, Вяра Пеева,Стефка Николаева, Елена Кръстева -– авторско предястие „Цветна магия“,Мария Ангелова-– „Традиционна рецепта за пълнена чушка от с.Козар Белене“,Андрей Андреев ,Ивана Иванова, Иваничка Андонова,Станислав Гайдаров,Руска Стоянова, Галя Върбанова- Сборджийски пълнени сухи чушки по стара рецепта от с.Обнова, Стефка Петрова-– „Пълнени чушки с ориз и сланинка“,Татяна Велчева-– „Изгревска сборджийска пълнена чушка“,участниците от НЧ „Просвета 1927“ с.Аспарухово и всички селища на община Левски
Внушителният празник на кулинарната традиция продължи с прекрасен концерт на легендарната ТОНИКА посрещната с радост и обич от кмета на Общината Любка Александрова ,жителите и гостите на град Левски. Песни за празника изпълни и народният певец Тодор Кирилов, новият Борис Машалов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: