Над 200 домакинства се включиха в успешен еко проект на Община Левски

30.08.2019 16:03

Проектът  одобрен в четвъртото издание на конкурса „Най-зелена община -2018” с продължителност пет месеца е смела крачка на всички участници в него  – ЕКОПАК  БЪЛГАРИЯ АД, Общинска администрация и жителите на община Левски по пътя на екологичното образование за формиране на екологично съзнание. Това каза ръководителят на проекта гл.експерт Вероника Славова  по време на официалното закриване на инициативата, което се състоя снощи. И продължи, че посланията на еко проекта са да станем по-отговорни, по-съзнателни чрез отношението си и поведението си към околното среда, да я опазим и за бъдещите поколения.

Кметът на Община Левски Любка Александрова заяви: „Радвам се на това, което обобщаваме като резултати всички ние, които бяхме на зелено училище. Резултати, постигнати благодарение на сърцатата работа от идеята до финала  на Вероника Славова , която за мен е Грийнпийс” за Левски и Албена Стоянова. Разбира се и на цялата администрация  ангажирана по един или друг начин, с подкрепата на ЕКОПАК ние реализирахме този проект, получавайки наградата за „Най-зелена община”.

В проекта са включени повече от 200 домакинства. В зеленото училище за първи път заедно ходиха баба, дядо, внуче, мама, тате – всички в домакинството, такава е идеята и смисъла на проекта, подчерта Любка Александрова.

Кметът на общината поздрави всички, дошли на площада и участвали с душа и сърце в дейностите за успешния проект, който само със стойност от 10 000 лв. успя да включи повече от 6 000 души, под една или друга форма, на територията на общината. Участници, които разбраха колко е важно да се рециклират всички отпадъци от бита и колко много пестим от това – и средства, и ресурси и енергия.

В откритите уроци са участвали 171 ученици и 98 деца от учебните заведения на град Левски и село Обнова. В щафетата „Предай нататък познанието” обучените обучаваха своите приятели, близки и членове на семейството, своите съседи и роднини. Така проектът стигна до повече от 6000 души. В играта „Сливи за смет” до финала стигнаха 28 души с общо разделно събран отпадък 2 181 кг.

Кметът на общината благодари на ЕКОПАК за подкрепата, за инициативата да подпомагат общините да обучават своите граждани в еко съзнание. Изрази радостта си  и благодарността си, че в този проект заедно се учихме да пазим повече града си, да бъдем пестеливи в отработването на битовия отпадък.

Георги Георгиев, регионален представител на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ А Д  поздрави Любка Александрова и целия екип за огромния труд за реализирането на проекта. От представените 88 проекта, проектът на Община Левски е впечатлил журито с идеята, каза Георги Георгиев и увери, че ЕКОПАК ще подкрепи всяка една идея за подобни проекти.

Само преди седмица Община Левски е кандидатствала с подобен проект, който да обхване всички селища в общината, проект със сходни дейности и сериозен ресурс,съобщи Любка Александрова, проект, който да направи общината още по- приветлива. Проектът е внесен по ОП „Околна среда”и акцента е отново семейството,уточни Вероника Славова.

28-те финалисти от играта „Сливи за смет” получиха и награда – ваучери за храна на стойност 30 лв. за срок от 14 дни за верига магазини „Абсолют  +”.

С концерт на Ицо Хазарта след това започнаха празничните панаирни дни.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: