От Католическата църква в Плевен с писмо до местната власт заради преместване на скулптурна композиция

23.08.2019 10:56

Постоянната комисия по “Култура, вероизповедания и международна дейност” в Общински съвет – Плевен, ще разгледа преписка, постъпила от Католическата църква в Плевен.
С писмо от храма информират, че поради промяна в статута на Католическата църква от енорийски храм в епархийно светилище от 01.07.2017 г., се налага скулптурната композиция „Дева Мария от Фатима“, която е монтирана в олтарното пространство, състояща се от четири мраморни фигури с автор проф. Кирил Мескин, да бъде преместена в двора пред храма, поддържан от църквата, който е общинска собственост.
„Обръщам се към Вас с молба да разрешите Вие и компетентните общински органи, ползването на част от общинската площ за монтиране на скулптурната композиция – покровител на светилището ни в гр. Плевен и част от българската история. Фигурите ще приветстват всеки влизащ в града от пътя за Ловеч и от бъдещата автомагистрала. Също така биха представлявали огромна атракция за всеки гражданин и гости на Плевен. Вземайки предвид цялостното творчество на проф. Мескин, това негово дело заслужава да бъде поставено на достойно място в града“, се казва в писмото, адресирано до кмета на Общината Георг Спартански и разпределено за разглеждане в Комисията по култура от председателя на Общинския съвет Мартин Митев. В текста се посочва още, че всички разходи по преместване на скулптурната композиция ще се поемат изцяло от Католическата църква.
Заседанието на ПК “Култура, вероизповедания и международна дейност” с председател Петя Василева е насрочено за 26 август /понеделник/, от 17,00 ч. в Заседателната зала на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: