66 разрешения за работа на непълнолетни са издадени в област Плевен

14.08.2019 17:45

66 разрешения за работа на непълнолетни са издали за 7 месеца от Инспекцията по труда в Плевен, съобщи директорът й Борис Петков. Броят на желаещите да работят деца тази година е чувствително по-голям. През миналата година за същия период са издадени 46 разрешения.

Петков уточни, че ако младежът, ненавършил още 18 години, иска да работи на обект по морето, разрешителното се издава от съответната Инспекция по труда по адрес на местоработата, а не в Плевен.

В Кодекса на труда е регламентирана специална закрила на непълнолетните, които могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда. За тях е предвиден 7-часов работен ден, забрана за полагане на нощен и извънреден труд. Предвид факта, че според Конституцията у нас образованието е задължително до 16 г., е регламентирано, че под тази възраст детският труд е забранен.

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление и се преследва по Наказателния кодекс. Когато контролните органи на Агенцията установят такива случаи, те подават сигнал до Прокуратурата. При необходимост се сигнализират и други органи за закрила на детето, както и районните управления по образование с цел установяване дали децата посещават училище и за предприемане на мерки за връщането им в час.

Исканията за наемане на непълнолетни става чрез работодателя до Инспекцията по труда. Създадена е възможност те да се подават по електронен път. По електронен път могат да бъдат получени и разрешенията. Като цяло документите, които се изискват от работодателя, са същите, които са необходими за всяко работно място. Разликата е, че при наемане на непълнолетно лице те се подават предварително, а при наемане на пълнолетно – се представят при проверка. Цялата процедура е описана в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, рубрика „Административно обслужване“, подрубрика „Процедури“ – http://www.gli.government.bg/page.php?c=112&d=313.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: