Министър Захариева към японския си колега: Няма да забравим самурая, участвал в битките за Плевен през 1877 г.

13.08.2019 16:04

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес в София министъра на външните работи на Япония Таро Коно, с когото обсъдиха разширяването на двустранните контакти, увеличаването на японските инвестиции у нас, сътрудничеството между двете страни в рамките на европейската интеграция на Западните Балкани.

Таро Коно е в София в първо от 12 г. насам посещение на японски външен министър. То съвпада с три юбилейни годишнини в двустранните отношения – 80 г. от установяване и 60 г. от възстановяване на дипломатическите отношения, както и 110 г. от първите официални контакти между двете страни. Екатерина Захариева благодари на Таро Коно, че е приел поканата й само четири месеца след нейната визита в Токио.

Външният ни министър подчерта отдавнашната топла и приятелска връзка между двата народа. „Няма да забравим японския самурай, който участва в битката за Плевен през 1877 г. в името на свободата на България“, каза тя.

Екатерина Захариева отбеляза, че след първото посещение на японски премиер у нас – Шиндзо Абе, миналата година, стокообменът между двете страни се е увеличил с 30% и възлиза на 214.7 млн. долара. Външните министри сега бяха единодушни, че въпреки стабилния растеж, двустранните икономически отношения имат много по-голям потенциал. „Иска ми се да видим повече японски инвестиции в България. Вече има доста големи японски компании на нашия пазар и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България“, каза Захариева. Тя отбеляза, че 14 хиляди туристи посещават България, но с Таро Коно ще работят за откриване на директна авиолиния София – Токио, която да спомогне за увеличаването на туристическия обмен между страните.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: