За сериозен социален проблем в Брестовец сигнализира общинският съветник Светослав Доков

13.08.2019 12:39

За сериозен социален казус, свързан с жител на село Брестовец, сигнализира днес на пресконференция в БТА общинският съветник от групата на „Патриоти за Плевен“ в местния парламент Светослав Доков. Проблемът е свързан с 50-годишен мъж с тежко психично заболяване, чийто настойник, който е и негов брат, е починал в края на месец май. Така, потърпевшият, който не може да се обслужва без чужда помощ, остава напълно сам, а грижата за него доброволно поема съседка, която го храни сутрин, обед и вечер. След смъртта на настойника на 50-годишния мъж кметът на Брестовец Радослав Иванов изпраща уведомления до отговорните институции, но до момента, по думите на Светослав Доков, резултат няма. В същото време инвалидната пенсия, която се полага на болния мъж, се превежда в пощата на плевенското село, но се връща обратно, тъй като няма настойник, който да я вземе. „Ситуацията е изключително тежка. Този човек живее без един лев доход и оцелява, благодарение на доброто сърце на своята съседка, която заделя от скромната си пенсия, за да се грижи за него“, коментира Доков.

Пред медиите Светослав Доков цитира членове от Семейния кодекс, според които орган по настойничество и попечителство е кметът на общината или определено от него длъжностно лице, като органът по настойничество и попечителство е длъжен да назначи настойнически съвет или попечител и заместник-попечител в 30-дневен срок, а до назначаването на такива органът взема охранителни мерки за личността и имуществото на лицето, което трябва да бъде поставено под настойничество или попечителство. „Лично запознах със случая зам.-кмета Стефан Милев, който ме увери, че до 20 дни човекът може да бъде приет специализиран дом в Айтос, за каквато услуга по принцип се чака по 6 месеца. Въпросът е какво ще стане през тези 20 дни с него и кой ще го гледа“, каза Доков.

Регионалната дирекция по социално подпомагане е отпуснала месечна финансова подкрепа, издала е направление за ползване на социална услуга и е намерила подходяща социална услуга, където лицето ще бъде настанено в рамките на седмица. Това съобщи пред медиите директорът на дирекцията Светлана Георгиева. По думите й, в случая е направено всичко, което е в правомощията на дирекцията. Тя не скри, че социалните услуги са малко в сравнение с големия брой нуждаещи се, но въпреки това екипът е успял да намери подходяща такава за 50-годишния мъж от Брестовец. Колкото до отпуснати пари, Георгиева посочи, че те стоят по сметката на лицето и не могат да бъдат използвани неправомерно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: