От днес проверяват за доброволно изклани прасета в задния двор в Плевенско

09.08.2019 7:21

От днес, 9 август, започват проверките в селищата в област Плевен, където стопаните, отглеждащите прасета в т.нар. „заден двор“ трябваше да ги заколят доброволно. Ще припомним, че заповед за доброволно клане на такива прасета бе издадена от областния управител Мирослав Петров във връзка с определяне на 20-километрови зони около двете промишлени свинеферми в областта – при селата Дисевица и Малчика. В обхвата на тези зони попадат 64 селища от общини в Плевенска област.

Именно в тях от днес започват проверките дали са изклани прасетата в личните стопанства. Това стана ясно на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия, проведено в зала „Плевен“. Проверките ще започнат от селищата, които са в непосредствена близост до свинекомплексите, уточни д-р Иван Йорданов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Плевен. Той посочи, че кметовете на населените места трябва да предоставят списъци с хората, отглеждащи прасета, както и да бъдат осигурени служители от кметствата по места по време на проверките.

Първоначално при констатиране неизпълнение на заповедта за доброволно клане ще бъде съставяно предписание със срок за изпълнение, а по-късно, ако и то не е изпълнено, ще бъде съставян акт на стопанина.

Стопаните, заклали доброволно домашните си прасета, ще получат по 300 лв. на двор за извършване на дезинфекция. За тази цел кметовете на населени места в 20-километровите зони ще трябва да предоставят заверени списъци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: