30 малки къдроглави пеликанчета и рекорден брой двойки в новата колония на вида в ПП „Персина“

07.08.2019 15:58

За четвърта поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в блато Песчина в Природен парк „Персина“, имаха успешен гнездови сезон. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Изключително радващо е, че тази година успяха да загнездят рекорден брой двойки – 24, които заеха не една, а две наколни дървени платформи в блатото. Това е най-високата численост от сформирането на колонията през 2016 г. досега. Двадесет и четирите двойки успяха да отгледат 30 малки пеликанчета, които успешно отлетяха в началото на юли. Интересен е и фактът, че за поредна година, блатата на остров Персин привлякоха стотина розови пеликани по време на размножителния сезон, които също използваха наколните дървени платформи, но само като място за почивка и нощувка.

През 2016 г. за пръв път от 60 години насам бе сформирана нова гнездова колония на къдроглавия пеликан в България, като дотогава единственото място, където видът се разможаваше успешно у нас, бе езерото Сребърна.

Грижата за новосформираната гнездова колония не се изразява само с дейности по редовен мониторинг, но и в поддържане на наколните дървени платформи в добро състояние, така че да осигуряват сигурно и безопасно място, на което пеликаните да могат да отглеждат своите малки. И тази зима, много преди началото на размножителния сезон, доброволци от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и служители на природния парк, успяха да окосят достатъчно количество тръстика, с която да покрият платформите за гнездене на пеликаните.

Дейностите по възстановяването на вида се изпълняват от Дирекцията на Природен парк „Персина“, съвместно с БДЗП.

Снимка: Свилен Чешмеджиев

#тагове:

НАЙ-НОВИ: