НУ „Патриарх Евтимий“ – Плевен започна реализацията на проект „От екокът към екосвят“

07.08.2019 9:52

Начално училище „Патриарх Евтимий“ – Плевен започна реализацията на Проект „От екокът към екосвят“, финансиран в рамките на Конкурс на Националната кампания „Чиста околна среда – 2019 г.“ на тема: „Обичам природата – и аз участвам“ на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
В проекта, на обща стойност 5 424,00 лв. и продължителност 5 месеца, са включени всичките 361 ученици от училището.
Проектът цели да постигне:
1. Надграждане дейността на съществуващата външна класна стая за разширяване кръгозора на учениците от усещането за екокът в училището към представата за екосвят.
2. Обогатяване на познанията на учениците начален етап I-IV клас в НУ „Патриарх Евтимий“ – Плевен за формиране на устойчиво позитивно отношение към природата, повишаване на екологичната култура и отговорно ангажиране на подрастващите в опазването на околната среда и биоразнообразието.
Поставените задачи са:
1. Оптимизиране условията на материалната среда за пълноценно провеждане на занятия в класната стая на открито.
2. Разширяване на учебно-възпитателния процес, чрез включване на извънкласни дейности по екологични теми.
3. Разнообразяване на формите на интерактивното гражданско образование за повишаване на знанията за природата и биоразнообразието.
4. Пълно обхващане в извънкласните дейности на всички ученици, обучаващи се в училището.
През първия месец от изпълнението на дейностите приключи доставката на обзавеждане, оборудване, консумативи и канцеларски материали за обезпечаване работата на външната класна стая – кабинетът за занимания на открито.
През втория месец започна разработването на Училищна програма „Пазя природата, защото я познавам и обичам“ за провеждане на обучение в два модула – теоретичен и практически, което включва:
1. Изготвяне на Мултимедийна презентация „Защитените територии в Община Плевен“ за презентиране на природните дадености пред учениците от всички класове.
2. Изготвяне и предоставяне на учениците на Брошура „Природата е нашето богатство“ по съдържанието на мултимедийната презентация.
3. Посещение за запознаване с експонатите на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей.
4. Посещение за опознаване на Защитена местност парк „Кайлъка“, което включва и:
4.1. Изработване на ученически рисунки на парка.
4.2. Изработване на ученически снимки – заснемане на атрактивни места и обитатели.
4.3. Изработване на 15 филма (от всяка паралелка по 1) за най-интересните неща в защитената местност.
Проектът планира още:
-Провеждане на тематичен Конкурс „Красотата на парк Кайлъка през нашите очи“ в три категории: изложба на рисунки, изложба на снимки и представяне на филми за парк „Кайлъка“. Осигуряване на награди за спечелилите първо, второ и трето място в трите категории.
-Издаване на първи брой на училищен вестник „Екоучилище“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: