Условна присъда получи мъжът, произвеждал пушки в дома си в Пордим

05.08.2019 9:41

Районна прокуратура – Плевен постигна осъдителна присъда за мъжа, произвеждал незаконно оръжие в дома си в Пордим.

Със споразумение, постигнато в хода на съдебното производство 59 -годишния В. Д. се признал за виновен за извършени от него две престъпления: производство на огнестрелни оръжия без да има право по закон и без издадено разрешение, и държане на голямо количество огнестрелни оръжия и боеприпаси без да има за това надлежно разрешение, съобщават от РП – Плевен.

В хода на разследването било установено, че осъденият притежава специални знания и умения в областта на стругарството, металообработването и дървообработването. Той използвал тези знания за преправянето и произвеждането на самоделни огнестрелни оръжия. В гаражното помещение на обитавания от него имот той оборудвал импровизирана работилница, където произвеждал самоделните оръжия. Във въпросния гараж осъденият държал различни метални и дървени части и предмети, които използвал в процеса на производство. Произведените от него оръжия той предоставял и на трети лица.

През периода 01.01.2019 година- 19.06.2019 година, той произвел 9 броя пушки, които според назначената балистична експертиза са технически изправни и годни да произвеждат изстрели. В хода извършените процесуално следствени действия, в дома и гаража на осъдения, освен произведените от него пушки са намерени и боеприппаси – 573 /петстотин седемдесет и три/ броя патрони

За извършените престъпления по смисъла на чл. 337, ал. ІІІ във вр. с ал.І  и чл. 339, ал.ІІ във вр. с ал.І от Наказателния кодекс на Република България на осъдения е наложено едно общо най-тежко наказание 5/пет/ години „Лишаване от свобода“, изтърпяването, на което и отложено с петгодишен изпитателен срок. Освен това се е предвидено в срока  изпитателния срок осъдения да пробационна мярка – задължителна регистрация по постоянен адрес.

Одобреното от съда споразумение има сила на влязла в сила присъда и подлежи на незабавно изпълнение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: