В над 60 селища в Плевенско трябва да бъдат заклани прасетата в личните стопанства

01.08.2019 16:50

В 64 населени места на област Плевен трябва да бъдат заклани прасетата в личните стопанства заради африканската чума по свинете. Толкова са селищата, които попадат в 20-километровата зона около двете свинеферми в селата Дисевица и Малчика. Ще припомним, че със заповед на областния управител Мирослав Петров бе определена тази зона, в която трябва да бъдат ликвидирани всички домашни прасета. Крайният срок е 5 август, а общините, в които попадат селищата от зоната, са Долна Митрополия, Плевен, Левски, Белене, Пордим, Никопол, Долни Дъбник. След тази дата ще бъдат налагани санкции на стопаните. Това обяви днес на заседание на Областната епизоотична комисия, проведено в зала „Плевен“, директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов. Заседанието бе председателствано от зам.-областният управител Татяна Божинова. Тя обяви, че въведеното заради африканската чума по свинете бедствено положение в областта и което бе със срок до вчера, 31 юли, се отменя.

През последната седмица след положителните проби в лично стопанство в град Искър на 25 юли, не са установени нови огнища на заболяването. Евтаназирани тогава са 28 прасета като е проведена дезинфекция. От тогава не е съобщено за ново огнище на болестта.

Въпреки, че се отчита забавяне на разпространението на АЧС в Плевенска област, опасността не е отминала,категоричен бе д-р Йорданов. Той посъветва стопаните, които отглеждат прасета в дворовете си и не се налага да ги заколят, да бъдат внимателни като не ги хранят с кухненски отпадъци, както и с прясна трева и зърно, доставени директно от полето и престояли по-малко от 60 дни в затворено помещение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: