Може да се наложи България да ликвидира 250-300 000 свине, смята Румен Петков

30.07.2019 13:44

Прогнозата, която нашите експерти дават, за съжаление тя е обективна, не е мрачна, че настоящето бедствие – африканската чума по свинете, може да доведе до задължението България да ликвидира между 250-300 000 свине. Тежък удар, ще бъде възстановявано повече  от едно десетилетие.  Това коментира днес на пресконференция в Плевен лидерът на ПП АБВ Румен Петков. Той подчерта, че виновници за сегашната ситуация, при която държавата е неспособна да предприеме цялостни ефективни мерки за борба, ликвидиране и неразпространяване на масовите заболявания, са както настоящите управници, така и правителствата на Иван Костов и на Сергей Станишев. Последните двама, според Петков, са довели до това България в момента да не разполага с модерни екарисажи. При Иван Костов, обясни лидерът на АБВ, са унищожени екарисажите в страната, а правителството на Станишев е изпуснало възможността със средства от Програма ФАР – 18 млн. лв. да изгради модерен екарисаж в страната.

Сега в България има мобилни екарисажи, които могат да унищожат 20-30 000 птици, те са с малък капацитет, обясни Румен Петков. Той изтъкна позицията, че трябва да бъде възстановена Националната ветеринарно-медицинска служба, а Българската агенция по безопасност на храните да бъде правителствена агенция, а не под шапката на земеделското министерство.

Председателят на ПП АБВ посочи също, че липсват мерки по ограничаване популацията на дивите прасета. Петков припомни, че това беше настояване и препоръка именно от страна на ПП АБВ. Страната също няма ефективни инструменти за идентификация на животните – нещо, което е напълно неконтролирано.

Държавата трябва да предприеме всички мерки, за да гарантира ветеринарното обслужване, каза в заключение Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: