Мартин Митев: Стоматологията няма да се продава, няма да идват багерите и да я събарят

26.07.2019 14:07

Нека да не бъркаме Стоматологията като сграда с Денталния център, който се намира в Стоматологията. Сградата няма да се продава, няма да идват багерите и да я съборят, за да дойде някой бизнесмен да вдигне мол. Това коментира днес пред журналисти председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев темата за приетото вчера решение от местния парламент за обявяване на процедура по ликвидация на общинското дружество „Дентален център І – Плевен”. Ние ликвидираме едно общинско дружество, което е в невъзможност да се издържа, подчерта Митев. Той добави, че за сградата единственият вариант  е тя да бъде предоставена безвъзмездно на Медицински университет – Плевен за създаване на факултет по Дентална медицина след няколко години, когато това вече бъде факт. Митев бе категоричен, че такава е позицията и на останалите общински съветници, както и на кмета Георг Спартански, с когото многократно е обсъждана темата.

Ликвидирано е дружеството, но тези стоматолози, които си работят в сградата, известна като Стоматология и една голяма част от тях никога не са били част от Денталния център, ще си останат наематели на помещенията, които ползват и сега. За тях няма нищо да се промени, категоричен бе Мартин Митев.

 

Ще припомним, че до вземане на решение за прекратяване дейността на „Дентален център І – Плевен” и за общинското дружество да бъде открито производство по ликвидация се стигна след като неговият управител напусна. От останалите стоматолози в дружеството никой не пожела да поеме поста, а от трима останаха двама след като пенсионирането на един от лекарите. Това пък автоматично доведе до заличаване на Денталния център от регистъра на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите в ИА „Медицински надзор“, тъй като в него работят по-малко от трима лекари. Писмо за това е получено от директора на РЗИ – Плевен. От РЗОК – Плевен е получено писмо за прекратяване на договора за оказване на първична извънболнична дентална помощ и прекратяване на договора за оказване на специализирана извънболнична дентална помощ между „Дентален център І – Плевен“ ЕООД и НЗОК, считано от 15.07.2019 г.

Във връзка с всички тези обстоятелства и на основание съответните нормативни документи, Общинският съвет реши дейността на „Дентален център І – Плевен ” ЕООД да бъде прекратена и за същото да бъде открито производство за ликвидация. За ликвидатор съветниците избраха Веселин Рашков, като определиха срок за завършване на ликвидацията до 31.12.2019 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: