25 юли – Успение на Света Анна

25.07.2019 7:18

Днес православната църква отбелязва успението на Света Анна. Тя е майката на Дева Мария и е смятана за покровител на бременността, раждането и майчинството.

SONY DSC
Според вярванията повече от петдесет години Анна и съпругът й Йоаким са нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. Дори един ден, след като Йоаким отишъл в местния храм, служителите му не го пуснали да влезе под предлог, че бездетните са прокълнати.
По-късно след много молитви, отправени към Бог, Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете, което „трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят“. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна.
Света Анна зачева в деветия ден на месец декември. Дева Мария, нейната дъщеря, се родила на осми септември. Когато Мария става на три години, родителите й я въвеждат тържествено в храма и я посветили на Бога, както били обещали. Няколко години след това Йоаким починал. Останала вдовица, света Анна се премества в Ерусалим, където живее заедно с дъщеря си. Две години по-късно умира.
Според поверията на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в дома има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол.
В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава „благодат“. Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.
Имен ден имат Анна, Ана и Яна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: