Плевенско сдружение награди военен, спасил дете от водите на придошла река

25.07.2019 16:34

Плевенското Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ отличи с приза си „Доблест“ – първа степен ефрейтор Никола Върбанов, военнослужещ в 61-ва механизирана бригада в Карлово. Това научихме от председателя на УС на организацията о.р.подп. Радослав Георгиев, който лично днес заедно с още двама членове на сдружението са наградили ефрейтора в Карлово. Церемонията се е провела във Военния клуб в Карлово като на нея са присъствали военнослужещи от бригадата и нейният командир ген. Деян Дешков.

Поводът за връчване на отличието е, че през март т.г. ефрейтор Върбанов спаси от водите на придошла река в Карлово 11-годишно дете.

Подп. Георгиев подчерта, че награждаването на ефрейтор Върбанов е извънредно решение на Сдружението, тъй като досега този приз е връчван само на ученици. Постъпката на военнослужещия обаче е накарала членовете на плевенската организация да решат да отличат младия мъж за доблестната му постъпка. От „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ са връчили на ефрейтор Върбанов плакет с почетния знак „Доблест“, грамота и снимка – пейзаж от зимен Плевен. От името на директора на плевенското НУ „Христо Ботев“ Цветелин Горанов е бил връчен бюст на Христо Ботев. Сдружението е подарило преходен флаг на командира на бригадата, а той от своя страна е върнал жеста с книга, написана от военнослужещ и посветена на историята на военните части и поделения в Карлово.

Снимки:личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: