Как да определим местата на уредите в кухнята на заведението

24.07.2019 15:59

Стартирането на бизнес не е лесна задача, особено пък ако е в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. При отварянето на един ресторант трябва да се помисли за много неща, като подредбата на зали, кухни, помещение за персонала и много други. Кухните специално изискват много внимание, макар и да не са мястото, до което ще стигне потребителя.

Защо това е така ли? Защото за да бъде обслужен клиентът както трябва, то храната трябва да е добре направена, но освен това приготвянето ѝ трябва да се случи бързо. В тези случаи е изключително важно да се знае как точно трябва да бъдат подредени уредите в кухнята, за да може приготвянето на всичко да е оптимизирано по възможно най-добрия начин.

Първото нещо, за което трябва да се погрижите е да разделите кухнята на различни отдели – студена кухня, топла кухня и място за заготовка са най-основните ви помещения, които задължително трябва да са обособени самостоятелно.

Съветът ни е да започнете с топлата кухня, защото там ви трябват най-много уреди. Уверете се предварително, че имате достатъчния брой печки, с достатъчен брой котлони и фурни. За да сте наясно колко точно са ви нужни трябва да направите много проста сметка – колко време отнема на един човек да се нахрани според типа ресторант, който правите, с колко места за сядане разполагате в търговската зала и разбира се, продължителността на приготвяне на ястията, които ще предлагате. По този начин ще можете да оптимизирате броя на уредите, които ще са ви нужни, за да върви работата ви спокойно.

След като знаете броя на уредите е време да се заемете с нареждането им. Погрижете се да имате достатъчно разстояние между тях – нито прекалено малко, нито прекалено много – все пак не искате готвачите ви да спринтират между печката и мивката, нали? На долния ред на кухнята е добре да подредите фурните, а котлоните отгоре, като до тях можете да добавите различни скари, или каквито уреди са ви нужни в зависимост от типа на заведението ви.

Студената кухня се нарежда по-лесно. Тук е мястото на хладилника, а и трябва да осигурите широки плотове, на които лесно да се приготвят много неща едновременно. Погрижете се отново да има оптимално разстояние между плотовете и уредите, както и самите уреди да са наредени на правилните за тях височини.

В помещението за заготовка най-важни са плотовете, а за да може всичко да ви е по-лесно, то тук можете да разположите и мястото за почистване и миене на съдовете, както и мястото на боклука, който постоянно се натрупва в една кухня.

Както и да подреждате обаче, не забравяйте, че там ще работят хора и най-важното е да се постараете да им бъде удобно, за да върви и работата бързо и лесно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: