За втора година се проведе акция в Байкал от кампанията „Да изчистим Дунав заедно“

23.07.2019 14:44

За втора година в село Байкал се проведе акция от кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ на фондация „Океани без отпадъци“ (Waste Free Oceans). Този път от пластмасови отпадъци чистиха брега младежи от Плевен, Пловдив и Свиленград, които участваха в първия Лео лагер в България. Младежите към Лайънс клубовете в трите града наблюдаваха с интерес и вземане на проби от водите на Дунав. Резултатите от анализа показаха, че измерените показатели са в норма.

Акцията за почистване е част от глобален проект  на Waste Free Oceans за почистване на брега и водите на река Дунав от пластмасови отпадъци. По този начин се цели превенция на замърсяването с отпадъци на Черно море, а от там – и на океаните.

Чрез проекта се насърчават също опазването на водите и брега на всички реки, в това число и Дунав, разделното събиране и рециклиране на отпадъците.

На национално ниво кампанията се подкрепя и провежда с подкрепата на Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и се реализира съвместно с Plastix,  Bulgaria Cap Project, Henkel и „Еко партнърс“.

Инициативата в Байкал реализира с подкрепата на Иво Джокин и Общински център за извънчуилищни дейности – Байкал, Община Долна Митрополия, Кметство Байкал и РИОСВ – Плевен.

През тази година се предвижда кампанията за почистване на бреговете на река Дунав да продължи до късна есен и да обхване целия български участък, като се планира и почистване от отпадъци и в самата река.

Снимки и информация: Община Долна Митрополия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: