Задържаха 71-годишен от плевенско село, участвал като „муле“ в телефонна измама

23.07.2019 9:26

71-годишен, участвал в схема за телефонна измама, е задържан от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Плевен и РУ Долни Дъбник. Той е изпълнявал ролята на „муле“ като е взел парите от жертвата, съобщават от Пресцентъра на Полицията в областния град.

Действия по разследването под ръководството на прокурор са стартирали през месец юни, когато е постъпил сигнал за извършена телефонна измама в село Горни Дъбник. На 11 юни 2019 година 82-годишна жителка на селото била потърсена от непознат на домашен телефон. Под предлог, че съдейства с пари за животоспасяваща операция на нейна близка, хоспитализирана във „Военна болница – град Плевен“ възрастната жена е предала на измамник 7000 лева. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209 от НК. В хода на разследването се включили и криминалисти от ОДМВР – Плевен. При проведените съвместни действия със служители от РУ-Долни Дъбник под ръководството на наблюдаващ прокурор е установен 71-годишен от село Къртожабене, област Плевен, който в ролята на „куриер“ е посетил домашния адрес на потърпевшата. Мъжът е приел инкриминираната парична сума лично от възрастната жена. При проведените процесуални-следствени действия са открити вещи, съотносими с предмета на разследване.

71-годишният е привлечен и разпитан в качеството на обвиняем. Той дава подробни сведения за участието си в извършеното престъпление. Предал е част от инкриминираната парична сума. Документирането на престъпното деяние продължава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: