Диана Тончева, скулптор: Нека българите не виждат само мрачното и черното в живота

21.07.2019 13:16

Изложба на малка пластика от Диана Тончева „За хората и буквите“ бе открита преди дни в Артцентър – 3 „Творителница О‘Писменехъ“ в Плевен. Творбите показват добронамерено и шеговито българския национален характер и неговите особености, и онези човещинки, които правят живота ни по-истински. Идеята на Творителница О‘Писменехъ е да представи писмеността както българската, така и чуждата по развлекателен начин.

Завършила Технически университет в София, преди 7 години Диана Тончева се връща към детската си мечта да бъде скулптор. Самата тя споделя, че като малка любимите й занимания са били моделиране с пластелин и рисуване. Когато човек я попита, коя е любимата и нейна изложба, тя е категорична, че „Всичките са мои деца, нямам по- малко или повече любима или такава, която ме е докоснала емоционално повече от останалите“.

За изложбата „За хората и буквите“ вдъхновението и е дошло от Джими, създателят на Творителницата, който искал всеки автор да има пластика с първата буква от името си. На въпроса, какво иска да ни покаже с тази изложба, отговора на Диана Тончева беше – „Българите. Моето виждане за българите и желанието ми да не са мрачни, да не виждат само мрачното и черното в живота. Трябва да сме по-лежерни, жизнерадостни“.

Следващата изложба на Диана Тончева ще бъде открита на 30 октомври в ХГ „Къщата на художниците“.

Автор и снимки: Мила Караиванова

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: